IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google насочва вниманието на разработчиците към нови формати

Основна тема на конференцията I/O вероятно ще бъдат допълнителните екрани, които Google ще предостави на разработчиците за приложения

15:22 | 24.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След като преди три седмици хиляди софтуерни програмисти се стекоха в Сан Франциско на конференцията за разработчици на Apple, през тази седмица подобен брой програмисти се очаква да присъства и на подобно събитие на Google.

Конференцията с името I/O е със значително по-широкообхватни теми, отколкото тази на Apple. Докато производителят на iPhone се съсредоточава единствено върху новия софтуер за смартфони и таблети, конференцията на Google визира всякакви устройства - телевизори, коли, часовници и дори термостати – всякакви продукти, които по някакъв начин се задвижват със софтуер на Google.

Участниците в конференцията, която ще започне в сряда, търсят от своя страна други начини за използване на своите приложения, нови начини за правене на пари с тях, както и насоки за това в коя посока ще продължи да се развива Google, пише Wall Street Journal.

Конференции от този вид са от решаващо значение за дългосрочното бъдеще на компании като Google и Apple, на които принадлежат онези операционни системи, които поддържат по-големия брой от мобилните малки компютри по целия свят. Те трябва да подтикнат разработчиците към това да изградят добри приложения, защото без атрактивни апликации цялото устройство, както и операционната система, ще са безинтересни за клиентите.

Android на Google има сериозно предимство. Четири от всеки пет смартфона, които са били продадени в световен мащаб през миналата година, са били с тази операционна система. Друг знак за успеха на Google – по същото време, в което броят на смартфоните с Android надмина 1 млрд., броят на свалянията на приложения в Play Store за първи път мина този на App Store на Apple.

Основна тема на конференцията вероятно ще бъдат допълнителните екрани, които Google ще предостави на разработчиците за приложения за телевизори, часовници и автомобили. Участниците могат да получат възможност да тестват Android Wear, новия софтуер от Google за носими устройства, като т. нар. „умни часовници“.

Освен това те ще очакват информация за това какви нови възможности ще им предостави софтуерът на Google, наречен Android TV, с който те искат да завладеят и хола с приложения и игри за телевизора.

Обещанието за "безпроблемен" преход на игрите между смартфони и телевизори е неустоимо, казва Мар Смол, съосновател на специализираната в областта на мобилните игри компания Vector Unit. Ако това стане реалност, това би открило нови възможности за продажби на игри на компании като неговата. 

Други разработчици се интересуват от подробности за Алианса на Google с автомобилните компании като Honda и General Motors, които искат да сближат шофьорите с Android още през тази година.

Разработчиците, които програмират своите приложения с такива цели, се надяват, че Google ще им открие по този начин допълнителни източници на доходи.

„По отношение на монетаризацията те трябва да са поне наравно с конкурентите си", казва Омар Сидики, ръководител на производителя на игра Kiwi, който се е специализирал главно в разработки за мобилните устройства. Според него Google трябва да улесни потребителите си в осъществяването на импулсни покупки в онлайн магазина си.

Google все още не е в състояние да набира толкова много пари от потребителите на мобилните устройства, както го прави Apple, чийто App Store още от първия ден на продажбите на iPod вплита в мрежата си и собствениците на кредитни карти. Джейми Розенберг, мениджър на Google за Play Store, твърди, че компанията работи над предлагането на възможности за плащане с Pay Pal на Ebay.

Не трябва да се забравят и новите приложения, които Google планира за своята търсачка - включително Google Maps и личния асистент Google Now. Те би трябвало сега да работят още по-добре - отчасти заради стотиците милиони долари, които вече са били инвестирани в модерни системи с изкуствен интелект, които се очаква да допринесат за по-добро автоматизирано разпознаване на гласове и образи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още