Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Google Translate скоро ще може да транскрибира аудио

Очаква се функцията да бъде пусната до няколко месеца

Google Translate скоро ще може да транскрибира аудио

Снимка: Getty Images

Технологията за преводи на Google става още по-добра. Скоро компанията ще добави нова функция в приложението си за преводи Translate, което ще даде по-човешко лице на платформата. Функцията е свързана с транскрибирането на аудио и се очаква да бъде пусната във версията на Translate за Android в близките няколко месеца. Google още не е обявила кога и iOS версия ще бъде достъпна за потребителите на iPhone, пише Mashable.

Функцията е подобна на превода в реално време в приложението Recorder на Google, с изключение на това, че също така превежда думите на говорещия, вместо просто да ги транскрибира.

Google все още не предлага пълно демо на опцията, но във видео, показано на събитие за медии в Сан Франциско, транскрибирането изглежда почти по същия начин като това в Recorder. Вместо да транскрибира дума по дума, Translate залага на малки части от текста.

Причината за това според Google е, че този тип преводи са много по-сложни от стандартните. Както един човек преводач има нужда от няколко секунди, за да обработи информацията за това, което някой се опитва да каже, преди да я преведе, така и Translate се нуждае от време, за да реши кога е най-добре да преведе звука, който чува.

“Искаме да предложим такова ниво на качество, което е сравнимо с моментите, в които някой, за когото това е роден език, превежда нещо за вас. Надяваме се да постигнем това някой ден“, коментира продуктовият мениджър на Google Ник Радичевич.

По думите му има и редица други фактори, които могат да повлияят на качеството на транскрибирането, включително микрофона на телефона например. В допълнение всеки език има свои нюанси, които могат да усложнят преводите, макар че Радичевич твърди, че целта е да услугата да се предлага за „всички основни“ езици, които в момента се поддържат в приложението Translate.

 

 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов
Още по темата: Софтуер Google Google Translate

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
Следващата цел на Amazon - да стане гейминг гигант