Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Южна Корея нанася удар по доминацията на Google и Apple

Новите законови промени в страната засягат тежко големите магазини за приложения

Южна Корея нанася удар по доминацията на Google и Apple

Снимка: EPA/БГНЕС

Южнокорейският парламент прие законови промени, които забраняват на големите оператори на магазини за приложения като Google и Apple да принуждават разработчиците на софтуер да използват техни платежни системи, което им пречи да събират комисиони от покупките в самите приложения, предава Ройтерс.

Това е първият подобен ход от голяма икономика срещу Apple и Google на Alphabet, които се сблъскват с критики по цял свят заради изискванията им за ползване на техните системи за разплащания и заради факта, че събират комисиони до 30% от приходите от приложения.

180 от общо 188 гласа бяха в полза на приемането на изменението в Закона за телекомуникационния бизнес, наречено „закон срещу Google”.

„Ще обмислим как да спазваме този закон, като същевременно поддържаме модел, който предлага висококачествена операционна система и магазин за приложения, и ще споделим повече в следващите седмици“, коментира говорител на Google пред Ройтерс.

Още по темата

Google допълва, че Google Play предлага много повече от обработка на плащания и таксата за услугата поддържа Android безплатен, като дава на разработчиците инструменти и глобална платформа за достъп до милиарди потребители по целия свят.

„Това е модел, който поддържа разходите за устройства ниски за потребителите и дава възможност както на потребителите, така и на разработчиците да постигат финансов успех. И както на разработчиците им коства пари, за да изградят едно приложение, така на нас ни струва пари да изградим и да поддържаме една операционна система и магазин за приложения“.

Apple е отговорила на запитването за коментар, като е повторила изявление, направено миналата седмица.

„Вярваме, че доверието на потребителите в покупките в App Store ще намалее в резултат на това предложение, което ще доведе до по-малко възможности за над 482 хил. регистрирани разработчици в Южна Корея, които до този момент са спечелили повече от 8,55 трлн. вона с Apple”, гласи изявлението.

Протоколите от парламентарното заседание в Южна Корея показват, че изменението забранява на операторите на магазини за приложения с доминантна пазарна позиция да налагат платежните си системи на доставчиците на съдържание и „неподходящо“ да забавят прегледа или изтриването на мобилно съдържание от пазарите на приложения.

Освен това промените позволяват на южнокорейското правителство да изисква от операторите на магазини за приложения да „предотвратяват щети върху потребителите и да защитават правата и интересите на потребителите“, да разследват управляващите магазини за приложения и да посредничи в спорове, свързани с плащания, анулирания или възстановяване на суми на пазара на приложения.

По статията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
Московското метро вече има система за плащане, ползваща лицево разпознаване