Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Жертва на изнасилване дава под съд Uber за втори път

Този път искът е заради клевета и нарушаване на личната сфера

Жертва на изнасилване дава под съд Uber за втори път

Главният изпълнителен директор на компанията Травис Каланик. Снимка: Ройтерс

Изнасилена през 2014 г. в Ню Делхи от шофьор на Uber американка отново дава под съд технологичния стартъп. Жената съди компанията за клевета и нарушаване на личната сфера. Подаденият в Калифорния иск следва разкритието, че мениджърите на Uber незаконно са получили документи за заключението от медицинския преглед след изнасилването, предава Ройтерс. 
Още по темата
 
След това те застъпват теорията, че местният конкурент Ola има нещо общо с инцидента. Скандалът около престъплението може да е бил умишлено подсилен, спекулира Uber, както писа наскоро Bloomberg. След изнасилването дейността на услугата в Индия бе временно спряна.
 
Действията на мениджмънта на Uber в случая наскоро се появиха в медиите като част от разследването на твърденията за сексизъм и дискриминация в посредника. Ерик Александър, президент на бизнеса за Азиатско-тихоокеанския регион, който е  получил медицинските документи на жертвата,  и неговият директор -  старши вицепрезидентът Емил Майкъл, вече не работят в компанията. 
 
Освен тях жертвата дава сега на съд и главния изпълнителен директор на стартъпа Травис Каланик. Според иска те са осъдили изнасилването „двулично“ пред обществото, а същевременно са поставяли под въпрос факта, че жената наистина е била изнасилена. Самият изнасилвач бе осъден в Индия още през 2015 г. 
 
Първият съдебен иск на жертвата срещу Uber заради инцидента е бил прекратен с извънсъдебно споразумение. Според информация на Bloomberg компанията е платила обезщетение в размер на 3 млн. долара. 
 
През миналата седмица Uber предприе нови стъпки за по-добро управление и повече прозрачност, а главният изпълнителен директор и основател Травис Каланик излиза в отпуск за неопределено време. 
 
От няколко месеца основаната през 2009 г. компания е в криза заради своята спорна корпоративна култура и предполагаеми нарушения. През миналата седмица стана ясно, че Uber е уволнила 20 служители след повече от 200 вътрешнофирмени оплаквания. Обвиненията варират от тормоз до дискриминация и сексуален тормоз.
 
В момента компанията е най-високо оценяваният стартъп с рисков капитал, неговата стойност се оценява на около 68 млрд. долара (60,7 млрд. евро). 
По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова
Още по темата: Софтуер Uber Ola

Последни новини

Търговията на Wall Street приключи с нови рекорди
Външната политика на Тръмп - предизборни обещания и неконвенционално мислене
Как Китай използва LinkedIn, за да шпионира германски политици?
Търговци искат сделките с ток само на държавните фирми да минават през борсата
Данъчни убежища - войната на черните списъци
Мей: Великобритания няма да плати нищо за развода без цялостно споразумение с ЕС
Оборотът на БФБ наближи 7 млн. лв. след търговия с облигации
ОББ и SG Експресбанк получиха по-висок кредитен рейтинг от държавата
Apple потвърди придобиването на Shazam

Коментари (0)


Още от Софтуер
Кук: Китайските разработчици на приложения за iOS са 1,8 млн.