IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мегасделката е факт: Broadcom купува VMware за 61 млрд. долара*

Купувачът ще поеме и дългове на VMware за 8 млрд. долара

14:45 | 26.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Broadcom Inc. ще придобие американския технологичен концерн VMware Inc. в сделка с парични средства и акции на стойност 61 млрд. долара, съобщават компаниите.

Съгласно условията на сделката производителят на чипове ще поеме дълговете на VMware, която има силно присъствие в България, в размер на 8 млрд. долара, а софтуерната група на Broadcom ще се ребрандира и ще работи под шапката на VMware.

Очаква се сделката да добави приблизително 8,5 млрд. долара проформа EBITDA от придобиването в рамките на три години след приключването. Проформа за всяка от компаниите за фискалната 2021 г., приходите от софтуер се очаква да представляват приблизително 49% от общите приходи на Broadcom.

Съгласно условията на споразумението, което е единодушно одобрено от Бордовете на директорите на двете компании, акционерите на VMware ще изберат да получат или 142,50 долара в брой, или 0,2520 обикновени акции на Broadcom за всяка акция на VMware. Изборът на акционерите ще подлежи на пропорционално разпределение, в резултат на което приблизително 50% от акциите на VMware ще бъдат заменени с парични средства, а 50% ще бъдат заменени с обикновени акции на Broadcom. Въз основа на цената на затваряне на обикновените акции на Broadcom на 25 май 2022 г. общата сума от 138,23 долара на акция представлява 44% премия спрямо цената на затваряне на обикновените акции на VMware на 20 май 2022 г., последния ден на търговия преди медийните спекулации за потенциалната сделка, и 32% премия спрямо незасегнатата 30-дневна среднопретеглена цена на обема на VMware. При приключване на сделката, въз основа на акциите в обращение на всяка от компаниите към датата на споразумението, настоящите акционери на Broadcom ще притежават приблизително 88%, а настоящите акционери на VMware - приблизително 12% от комбинираната компания на напълно разредена база.

Майкъл Дел и Silver Lake, които притежават съответно 40,2% и 10% от акциите на VMware в обръщение, са подписали споразумения за подкрепа, че ще гласуват в полза на сделката, стига Бордът на VMware да продължи да препоръчва предложената сделка с Broadcom.

Във връзка със сделката Broadcom е получила и ангажименти от консорциум от банки за 32 млрд. долара ново, напълно ангажирано дългово финансиране.

Broadcom очаква да запази настоящата си дивидентна политика за предоставяне на 50% от свободния паричен поток от предходната фискална година на акционерите. Купувачът очаква да запази инвестиционния си рейтинг, като се има предвид силното генериране на парични потоци и намерението за бързо намаляване на задлъжнялостта.

Сделката, която се очаква да бъде завършена през финансовата 2023 г. на Broadcom, подлежи на получаване на регулаторни одобрения и други обичайни условия за приключване, включително одобрение от страна на акционерите на VMware.

Придобиването допълнително ще диверсифицира бизнеса на Broadcom отвъд чиповете в посока корпоративен софтуер, след като за последните четири години компанията стана собственик на CA Technologies за 18,9 млрд. долара, а също така купи и подразделението за сигурност на Symantec за 10,7 млрд. долара.

През март главният изпълнителен директор на Broadcom Хок Тан каза, че компанията му има капацитет за придобивания „с добър размер“.

„Инвеститорите са все по-фокусирани върху апетита на Broadcom за друго стратегическо придобиване или такова, свързано с платформа за корпоративен софтуер, особено като се има предвид скорошния натиск върху софтуерните оценки“, пишат анализаторите от Well Fargo. „Придобиването на VMware ще се смята за стратегическо и отговарящо на фокуса на Broadcom върху изграждането на все по-голяма стратегия за корпоративен инфраструктурен софтуер“.

Broadcom произвежда широк спектър от електроника, а продуктите ѝ варират от iPhone до индустриално оборудване. Но центровете за данни се превърнаха в ключов източник на растеж за гиганта, а софтуерът дава на компанията повече възможности да таргетира пазара.

По-рано Broadcom водеше преговори да придобие SAS Institute – софтуерна компания, оценена на 15 до 20 млрд. долара. Но преговорите приключиха миналата година без сделка, пише още Bloomberg.

VMware е основана през 1998 г. и е един от пионерите в Силициевата долина, който вече е променял собствеността си няколко пъти. През 2004 г. тя беше придобита от технологичния гигант за съхранение на данни EMC. След това компанията продаде част от дела си като част от първичното си публично предлагане три години по-късно. Бизнесът беше прехвърлен към Dell Technologies, когато тази компания придоби EMC през 2016 г. Миналата година Dell отдели VMware. 

Разработчикът на oблачни и виртуализационни решения VMware, който разполага с огромен развоен център в столицата на България, отчете за 2020 г. приходи от 103,770 млн. евро - с 24,1% повече спрямо предходната година. Американската компания влезе на пазара ни през 2007 г. и има в страната ни над 1300 служители от над 10 националности.  

*Актуализирано към 14,55 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още