IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надела може да спечели до 18 млн. долара за първата си година като шеф

В сравнение с предшественика си обаче новият директор на Microsoft разполага със „скромен“ пакет от акции

09:14 | 11.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Надела пое Microsoft преди по-малко от седмица. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Надела пое Microsoft преди по-малко от седмица. Снимка: Ройтерс

Новият изпълнителен директор на Microsoft разполага със сравнително скромни активи в акции на софтуерната компания в сравнение с предшественика си. Сатя Надела, назначен за главен изпълнителен директор през миналата седмица, притежава акции на Microsoft на стойност близо 40 млн. долара, както става видно от задължителното публикуване на компанията. В портфолиото на Стив Балмър, който е един от най-ранните служителите на компанията, влизат акции с обща стойност от приблизително 12,2 млрд. долара, предава Ройтерс.

Microsoft оценява приблизително пакета за Надела за първата година, състоящ се от заплата, акции и бонуси, на до 18 млн. долара. След пет години той ще получи бонус в размер до 900 000 акции на Microsoft, стойността на които в момента възлиза на 32,7 млн. долара. Но все пак обемът на акциите зависи от развитието на цената на книжата в сравнение с други акции в индекса S&P 500. 

Така доходите на Надела през първата година на кормилото на концерна ще бъдат много по-високи от тези на Балмър за тази година. Той получи 1,26 милиона долара, включително бонус, за дванадесетте месеца, приключващи на 30-и юни 2013 година.

По данни на специализираната във финансовите въпроси анализаторска компания Equilar пакетът за Надела е вторият по-големина от началото на 2013 г. за главни изпълнителни директори в САЩ. На върха е Стив Моленкопф, който бе назначен през декември за нов шеф в Qualcomm и също така се спрягаше и за кандидат за главен изпълнителен директор на Microsoft.

Според обявлението до американската комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) от петък Надела държи 1,1 млн. акции от Microsoft, които на базата на курса имат стойност от 39,8 млн. долара. Поради редица ограничения обаче той не може да продаде скоро директно акции от своя пакет.

Преди година, когато Microsoft за последен път разкри данни за портфейла с акции на Надела, той имаше около два пъти по-малко акции. Говорител на Microsoft заяви, че удвояването е свързано с капиталови награди като част от заплата и бонуси за ключови служители, които бяха раздадени, след като  Балмър обяви напускането си през август миналата година.

В края на последната финансова година до края на юни Надела е имал основна заплата от 675 000 щатски долара годишно. Благодарение на бонуси и акции на Microsoft целият пакет възлиза на 7,67 милиона долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още