IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално – Сатя Надела е новият шеф в Microsoft

Бил Гейтс се оттегля от ръководството и става технологичен консултант

16:28 | 04.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Microsoft</em></p>

Снимка: Microsoft

Смяна на генерациите в американския софтуерен концерн Microsoft – половин година след като досегашният изпълнителен директор Стив Балмър обяви, че ще излезе в пенсия в рамките на година, Сатя Надела поема позицията му, като назначението влиза в сила веднага. По този начин Надела става едва третият главен изпълнителен директор на Microsoft от основаването на концерна през 1975 г.

Едновременно с повишението на Надела основателят на компанията и председател на борда на директорите Бил Гейтс извършва още един етап от сбогуването си с компанията. Новият председател на борда ще бъде Джон Томпсън, а Гейтс ще бъде вече технологичен съветник на концерна, обяви компанията във вторник. Новият председател на борда Томпсън преди това бе и шеф на софтуерната компания Symantec Corp и дългогодишен служител на International Business Machines IBM. Надела ще бъде представен и в борда, като освен него там ще членуват и Гейтс и Балмър. 

Решенията за смяната на висшия персонал вече бяха тествани, след като преди дни изтече контролирана информация за промените, пише Wall Street Journal.

Надела работи за компанията вече 22 години. За последно той бе отговорен за бизнеса със сървъри и други сървърни технологии. В рамките на компанията и сред анализаторите на Wall Street той се радва на висока репутация. Една от причините за този избор е, че той познава изключително добре Microsoft, а също така опита и личните му качества са добре известни на технологичния гигант. 

Бизнесите, за които досега отговаряше Надела, ca отговорни за почти две трети от брутните приходи за Microsoft. Мениджърът е роден в Индия, в средата на 40-те е и е ръководил екипа разработчици на търсачката Bing на Microsoft. Надела има бакалавърска степен по електроинженерство и комуникации от университета в Манипал, Индия, а след преместването си в САЩ завършва още две магистърски програми - по компютърни науки в университета в Уисконсин, и по бизнес администрация в Чикагския университет. 

Новият главен изпълнителен директор е на 46 години, женен от 22 години и има три деца. В първото си електронно писмо към служителите на компанията в качеството си на изпълнителен директор, Надела определя иновациите в основния бизнес на компанията и продължаването на стратегията за обединяване на дейностите й в обща платформа като една от най-важните задачи пред себе си. 

„Работейки с него в продължение на повече от 20 години, знам, че Сатя е правилният лидер в точното време за Microsoft", заяви Балмър в изявление. „Аз имах привилегията да работя с най-талантливите служители и старши ръководен екип в бранша и знам, че тяхната страст и жажда за величие само ще растат още повече под ръководството на Сатя".

През последните пет месеца имаше редица спекулации за възможни кандидати за поста извън компанията. В началото на януари главният изпълнителен директор на Ford Motor Алан Мълали официално заяви, че няма да се мести в софтуерния концерн. 

Microsoft е изправен пред големи предизвикателства. PC бизнесът, където компанията играе централна роля със своята операционна система Windows, се свива. В интернет бизнеса групата не успява да се конкурира успешно с Google въпреки големите усилия.

И смартфоните и таблетите, използващи софтуера на Microsoft, държат малки пазарни дялове. В момента Microsoft се опитва да със своите конзоли за игри Xbox One и придобиването на бизнеса с мобилни телефони на Nokia да се превърне в по-голям доставчик на оборудване и услуги. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още