IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С отслабването на рестрикциите разходите за технологии в САЩ растат

Американските компании се насочват към инвестиции в изкуствен интелект и анализ на данни

09:11 | 10.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Главният информационен директор на Liberty Mutual Group Джеймс Макгленън планира през тази година да похарчи повече за софтуер и инструменти, стоящи зад дигиталните преживявания, с които клиентите свикнаха по време на пандемията, пише Wall Street Journal.

„Нашите инвестиции в данни, анализи и изкуствен интелект ни помагат да създаваме нови преживявания, свързани с плащания, искове и други“, коментира Макгленън, като добавя, че застрахователят също така ще инвестира повече в анализ на данни и киберсигурност.

Очаква се през 2021 г. ИТ директорите на американски компании от редица индустрии да похарчат повече за софтуер, с акцент върху софтуера, свързан с автоматизацията на процесите, изкуствения интелект и сигурността. Миналата седмица компанията за пазарни проучвания Forrester Research повиши прогнозата си за разходите за корпоративни технологии за тази година, като се позова на финансовите стимули и по-добрите от очакваното икономически данни.

С разхлабването на пандемичните рестрикции, бюджетите за информационни технологии на американските компании и власти се очаква да нараснат до близо 2 трлн. долара тази година, или със 7,4% повече спрямо 2020 г., сочи докладът на Forrester.

През декември Forrester прогнозира, че ИТ разходите ще спаднат с 0,4% тази година спрямо ръста от 6,7% през 2019 г. и 1,8% през 2020 г. След това през април Forrester все пак реши, че ще има повишение с 6% на годишна база през 2021 г.

Ревизирането нагоре отразява влиянието на пакета икономически стимули, който президентът на САЩ Джо Байдън подписа през март, твърди Андрю Бартълс, анализатор проучвания във Forrester.

От всички разходи най-бързо растящата категория е тази на комуникационното оборуване, като се очаква тя да нарасне с 13,2% тази година. Разходите в категорията спаднаха през миналата година, след като хората се насочиха към работа от дистанция, но се очаква ново повишение с отварянето на офисите, твърди Бартълс. През април Forrester прогнозира, че разходите за комуникационно оборудване ще скочат с 12,4% през 2021 г.

„Активностите се завръщат“, твърди Бартълс. „Компаниите се превръщат в купувачи на технологии, подкрепящи отварянето“, допълва той.

Cambia Health Solutions планира двуцифрено увеличение на разходите за изкуствен интелект и приложения, насочени към потребители, през тази година, въпреки че общият ѝ ИТ бюджет ще остане без промена. Базираната в Портланд, Орегон, здравна компания се насочва към хибриден режим на работа, твърди главният ѝ ИТ директор Лорен Ротивъл.

“Увеличаваме фокуса и харчим за ускореното развитие на нашата мрежа и инфраструктура, за да обслужваме служители, партньори, клиенти и членове на здравните ни планове навсякъде“, допълва той.

Едуард Уагонър, дигитален главен информационен директор на Jones Lang LaSalle, твърди, че за част от клиентите на компанията за търговски услуги за недвижими имоти главен приоритет са повечето инструменти за обработка на данни.

Възприемането на хибридния модел на работа е важен фактор за задържането на най-добрите таланти, твърди той. По думите му компаниите трябва да са подготвени, за да събират и анализират тези предпочитания.

Разходите за софтуер – вторият най-бързо растящ сегмент в ИТ разходите, се очаква да нараснат с 10,4% тази година в сравнение с прогнозата от април за 9,7%. Бартелс твърди, че много компании се насочват към нови разходи за софтуер, след като са били по-предпазливи през 2020 г.

В рамките на софтуера се очаква тази година разходите за платформи за автоматизация на процесите и изкуствен интелект да скочат съответно с 33% и 13%. Прогнозата сочи, че разходите за софтуер за сигурност ще се увеличат с 11 на сто.

През 2022 г. разходите за софтуер ще достигнат 482 млрд. долара, според Forrester.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още