IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софтуер на японски стартъп предупреждава за крадци в магазина преди кражбата

Използват се камери и изкуствен интелект, които следят езика на тялото

10:49 | 12.03.19 г.
Софтуер на японски стартъп предупреждава за крадци в магазина преди кражбата

Японският стартъп Vaak създаде софтуер, който предупреждава за крадци в магазина, още преди да са откраднали. Използват се камери и изкуствен интелект, които следят езика на тялото, правят анализ и подават сигнал. Софтуерът се тества в 16 магазина в Токио.

"Има доста разработки в тази насока, свързани с лицево разпознаване и идентифициране на крадци, хора, които се канят да извършат престъпление, спрямо бази данни от полиция и разследващи служби, използват се от доста години в цял свят - по летища и други обществени места“, каза пред Bloomberg TV Bulgaria Ангел Келчев, главен изпълнителен директор на Centroida - компания, разработваща продукти с изкуствен интелект. 

По думите му методът се използва и за идентифициране на емоциите на хора спрямо определени продукти или услуги; в училища и в университети.

Той уточни, че има от 8 до 10 емоции, които се анализират с подобни технологии и това е новост в засичането на кражби.

За начинанието на  Vaak Ангел Келчев предположи, че има бекофис, в който се анализират данните, подадени от камерите. „Човешкият елемент е ключов в самото начало на изграждането на подобни модели, защото те във времето при наличието на правилните данни стават все по-добри“, каза той в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

По данни на Bloomberg загубите от кражби на търговските обекти в световен мащаб се оценяват на близо 2% от приходите им годишно, или 34 млрд. долара на година.

Ангел Келчев обяви, че след няколко седмици Centroida пуска на пазара първия си продукт Notify. Компанията анализира данните от камерите с цел маркетинг и  сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още