IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoundCloud с по-ниски очаквания за изход от инвестициите

Компанията иска поне да покрие вложенията на инвеститорите си

12:30 | 13.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорите не вярват, че SoundCloud може да се справи с конкуренцията на Apple Music, Google Music или Spotify. Изглежда, че компанията няма много свежи финансови средства, след като опитите за набиране на 100 млн. долара нов капитал са се провалили, съобщава Recode.

Сега Soundcloud обмисля изход за инвеститорите, който е под досегашните очаквания. Музикалният стартъп събира предложения, които ще покрият поне досега набраната сума – около 250 млн. долара.

По време на последния рунд на финансиране стрийминг услугата бе оценена на 700 млн. долара. Последвалото инвеститорско търсене бе неуспешно, а потенциалните купувачи на цялата услуга Spotify и Google са загубили интерес, предава Recode.

Затрудненията на SoundCloud се случват на фона на разгръщането и подновения като цяло инвеститорски интерес към стрийминга на музика. Въпреки че браншът остава предизвикателен, потребителите харесват стрийминга и дори са готови да плащат за това. Шведската компания Spotify, която може да стане публична през следващата година, заяви, че има повече от 50 милиона плащащи абонати в световен мащаб. Apple Music твърди, че има повече от 20 милиона плащащи абонати.

SoundCloud изпитва подобни затруднения от известно време. Инвеститорите фиксираха стойността ѝ на 700 млн. долара през 2014 г., като оттогава тя е привлякла пари на два пъти - включително и 70 млн. долара от Twitter през миналата година, но при в същата оценка.

Услугата има 175 млн. месечно активни уникални потребители, но данните са от 2014 г. и не са актуализирани.

Наскоро компанията представи своята нова, по-евтина услуга SoundCloud Go за 4,99 долара на месец, която дава на потребителите достъп до 120 млн. песни, без да се налага слушането на реклами. Премиум абонаментът за 9,99 долара, който се ребрандира като SoundCloud Go+, предлага 150 млн. парчета и нови функции, които ще бъдат обявени по-късно през годината.

SoundCloud е популярен сред музикантите, но е по-малко успешен от конкурентите си при постигането на лицензионни сделки с по-благоприятни условия. Компанията изгуби двама високопоставени мениджъри този месец и се опитва да привлече ново финансиране.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още