IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп събра водещи технологични лидери в Белия дом

В момента IT разходите на американското правителство възлизат на над 80 млрд. долара годишно

08:57 | 20.06.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тим Кук (вляво), Доналд Тръмп и Сатя Наделя (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тим Кук (вляво), Доналд Тръмп и Сатя Наделя (вдясно). Снимка: Ройтерс

Въпреки скандалните донякъде отношения с технологичния свят американският президент Доналд Тръмп и неговият старши съветник Джаред Кушнер приветстваха директорите на някои от най-големите технологични компании в Америка в Белия дом в понеделник, за да насърчат разработването на технологични решения от частния сектор за проблемите на правителството, пише Washington Times. 

Срещата се случва в рамките на т. нар. Аmerican Technology Council, който включва среща на висши ръководители, последвана от по-малки заседания по конкретни теми, включително тези, свързани с продажбите на технологии на правителствени агенции. Съветът се състои от държавни служители, като главния технологичен директор на САЩ, и се ръководи от Джаред Кушнер, зет на президента и старши съветник.  

По думите на Тръмп  ъбраната група от изпълнителни директори представлява повече от 3,5 трлн. долара стойност на съответните компании и тяхното ноу-хау ще помогне на правителството да усъвършенства неговите системи за информационни технологии и да направи услугите по-ефективни.

„Нашата цел е да ръководим една бърза трансформация на технологиите на федералното правителство, която ще предоставя драматично по-добри услуги на гражданите и по-силна защита от кибератаки", каза Тръмп. „Ние предприемаме голяма промяна с амбициозни цели, за да трансформираме правителството и да го направим администрацията да работи както трябва с много по-малко разходи".

Според Кушнер, който ръководи проекта, правителството разполага с 6 100 информационни центъра за данни, които могат да бъдат консолидирани, а някои информационни системи са на повече от 50 години.

„Заедно ще разгърнем креативността на частния сектор, за да осигурим граждански услуги по начин, който никога преди не бил наличен", е заявил Кушнер пред групата. „Ние сме тук, за да подобрим ежедневието на средностатистическия гражданин".

Групата включва и лидери в индустрията, които са се противопоставяли на Тръмп по отношение на имиграционната и климатичната политика. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук критикува Тръмп за временната му забрана за пътуване на граждани от шест мюсюлмански държави и за изтеглянето на САЩ от Парижкия договор за климата.

Председателят на Alphabet Inc. Ерик Шмид, който също присъства на срещата, беше влиятелен поддръжник на президентската кампания на Хилъри Клинтън. Той заяви на среща със служители на Google една седмица след встъпването в длъжност на Тръмп, че администрацията „ще извърши тези зли неща в областта на имиграцията и може би в някои други области".

Прессекретарят на Белия дом Шон Спийкър заяви, че събитието е показало, че Тръмп е готов да работи с всеки, за да направи правителството по-ефективно и да спести пари от данъкоплатците. В момента IT разходите на американското правителство възлизат на над 80 млрд. долара годишно.

„Мисля, че е доста показателно, че президентът обедини тези хора", каза Спайсър. „Ние ще работим с отделни хора, независимо от това какви са техните предишни политически убеждения, за да подкрепят дневния ред на президента и да внесат нови идеи на масата".

Сред присъстващите са били главният изпълнителен директор на Amazon.com Inc. Джеф Безос, този на Microsoft Corp. Сатя Надела, Сафра Кац от Oracle и Джини Ромети от IBM. Големият липсващ е главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, който напусна два консултативни съвета на президента, след като Тръмп обяви, че оттегля САЩ от Парижкото споразумение за климата. 

Групата беше създадена с указ на 1 май и има за цел да събере усилията на водещи държавни служители с умове от Силициевата долина, за да "трансформира и модернизира" застаряващата федерална бюрокрация и начините, по които "използва и предоставя информация". В American Technology Council участват мениджъри от компании като Apple, Facebook и Google, като те трябва да вкарат иновации в бюрокрацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
V.At.
преди 6 години
И също така на снимката изглеждат като клуб на пенсионерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
mrynmryn
преди 6 години
Харчат по 1трлн годишно за войни, тия 80 млрд, са капка в морето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
misanthrope
преди 6 години
Тези всичките са назначени, не са визионерите създатели на компаниите. Не са Бил Гейтс, Лари Елисън, Стив Джобс.И само за протокола, Сафра Катц е CEO отговорен за финансовите въпроси. Технологичния CEO е Марк Хърд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още