Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Microsoft: От началото на войната няма руски хакерски атаки в България

42 страни, съюзници на Украйна, са били шпионирани от хакери, САЩ са приоритетна цел, следвани от Полша

Microsoft: От началото на войната няма руски хакерски атаки в България

Снимка: Clint Patterson on Unsplash

Действащи от името на руската държава хакери са извършвали „стратегически шпионаж" срещу правителства, мозъчни тръстове, компании и хуманитарни организации в 42 страни, подкрепящи Киев, се казва в доклад на американския технологичен концерн Microsoft.

В същото време обаче от доклада става индиректно ясно, че от основаната от Бил Гейтс компания не са засекли нито една руска атака над цели в България, тъй като страната ни е показана като цел на атаки в картата на атакуваните страни. Любопитно е, че от компанията не са засекли нито едно киберпроникване от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари и в Естония. Компанията отдава това на факта, че Естония е възприела така наречените облачни технологии (cloud computing), които правят по-лесно засичането на нарушители. 

„От началото на войната руските кибератаки срещу съюзници на Украйна са били успешни в 29% от случаите", пише президентът на софтуерния гигант Брад Смит в публикацията, като допълва, че в поне една четвърт от успешните атаки е имало кражба на данни.

Още по темата

„След сформирането на коалиция от страни в защита на Украйна руските разузнавателни служби засилиха проникването в компютърни мрежи и шпионските си действия срещу правителства на страни съюзници на Украйна", заяви Смит.

Както показа инцидентът със SolarWinds преди 18 месеца, руските разузнавателни служби разполагат с изключително усъвършенствани възможности за имплантиране на код и опериране като усъвършенствана постоянна заплаха (Advanced Persistent Threat - APT), която може постоянно да получава и изнася чувствителна информация от дадена мрежа, поясняват от американския концерн. Според него оттогава насам е постигнат значителен напредък в областта на защитните мерки, но прилагането на този напредък остава по-неравномерно в европейските правителства, отколкото в САЩ. В резултат на това продължават да съществуват значителни слабости в колективната защита.

От Microsoft са открили руски опити за проникване в мрежата на 128 организации в 42 държави извън Украйна. Въпреки че Съединените щати са цел номер едно на Русия, тази дейност е насочена приоритетно и към Полша, където се координира голяма част от логистичната доставка на военна и хуманитарна помощ. Руската дейност е насочена и към балтийските държави, а през последните два месеца се наблюдава увеличаване на подобна дейност, насочена към компютърни мрежи в Дания, Норвегия, Финландия, Швеция и Турция. Наблюдава се и увеличаване на подобна дейност, насочена към външните министерства на други държави от НАТО. 

Половината от общо 128-те атакувани организации са държавни ведомства, а 12% са неправителствени структури, най-вече мозъчни тръстове и хуманитарни организации, се казва в доклада от 24 страници, в който нито веднъж не се споменава поименно България. Сред мишените са също компании от телекомуникационния, енергийния и отбранителния сектор.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
Siemens купува американски софтуерен производител за над 1,5 млрд. долара