IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cartier заслепи Париж с бляскава изложба в Гран Пале

Черешката в тортата на изложбата е секцията с бижутата, подарявани на интимни и брачни партньори, която доказва, че любовта може да се купи с пари

11:47 | 10.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Cartier заслепи Париж с бляскава изложба в Гран Пале

Гран Пале в Париж е домакин на впечатляващата изложба: "Cartier: Le Style et L'Histoire", резултат от усилията на двама амбициозни експерти по история на изкуството - Лор Далон и Лоран Саломе, пише Bloomberg. Тандемът е преровил огромните архиви на Cartier и е убедил мрежа от музеи и частни собственици по света да покажат 600-те предмета от тази заслепителна колекция.

Разходката между тези диаманти, часовници, дрехи и картини, подредени внимателно в историческа хронология, разкрива интимната връзка между властта, парите и други трогателни истини. 

Посетителите се запознават първо със самотния бижутер Луи-Франсоа Картие, работил из малките улички на Париж през 1847 г. Въпреки че никой друг не правел големи и изкусно изработени бижута, достойни за крале, решителният Картие имал мечта. През 1904 г. той вече бил официалният доставчик на бижута на най-могъщите династии в света с помощта на сина си Алфред и тримата си внуци - Луи, Пиер и Жак.

В изложбата следват 10 диадеми, които бавно се въртят на стъклени стойки, усилващи още повече блясъка им. Човек почти може да докосне експонати като диамантената сватбена диадема на принцеса Мари Бонапарт (1907 г.), проектирана по подобие на маслинова клонка за сватбата ѝ с гръцкия принц Георгиос.

На показ е и огърлицата за 50 млн. долара, изработена през 1920-те години за индийския махараджа сър Фупиндер Сингх. Тя е украсена с около 1000 скъпоценни камъка - рекорден брой за историята на Cartier. Екстравагантността му слага началото на доходоносните отношения между компанията и индийския елит.

Черешката в тортата на изложбата обаче е секцията с бижутата, подарявани на интимни и брачни партньори, която доказва, че всъщност любовта може да се купи с пари. Част от нея е брошката с форма на фламинго от емералди, сапфири, рубини, злато и диаманти, която херцогът на Уиндзор подарил на Уолис Симпсън. То е придобито за колекция на търг на Sotheby's през декември 2010 г. за 2,8 млн. долара.

Следва Грейс Кели, принцесата на Монако. Заедно с принц Рение тя избира огромен сватбен пръстен в Cartier в Париж. Елизабет Тейлър обаче надминава всички по размер на бижутата. На стена са изложени някои от прочутите ѝ скъпоценности, съпроводени от видеоклипове за връзката ѝ с Ричарт Бъртън. Бъртън плаща над 1 млн. долара за 69-каратовия ѝ диамант. Тя го носи на Оскарите през 1970 г., след което го продава за 5 млн. долара. Кейт Мидълтън има последната дума. Тя носи тиарата си на сватбата си с Принц Уилям през 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още