IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Научните трудове в ерата на дигитализацията

Световна инициатива за преминаване към свободен достъп до научни материали в деня на публикуване е сред последните важни тенденции

17:26 | 20.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Над 100 представители на български академични журнали и научни и образователни институции се събраха на семинар на тема „Българските научни списания в международното научно пространство – преустройство на издателските модели, технологична модернизация, индексиране, разпространение и промотиране”, организиран от Фонд „Научни изследвания” (ФНИ), дирекция „Наука” към Министерството на образованието и науката (МОН) и научното издателство и технологичен иноватор „Пенсофт”.

Огромното значение на преустройството на българската научна издателска дейност и отговори на въпроси, свързани с финансирането на научните списания с конкурс на ФНИ, бе подчертано от управителя на ФНИ проф. Георги Вайсилов.
„Срещи като тази са полезни за българските научни списания и Фонд „Научни изследвания” ще продължи да участва в тяхното организиране,” допълни той.

Екипът на „Пенсофт” от своя страна засегна ключови елементи и иновации в публикуването, управлението и разпространението на академични издания в дигиталната ера. Те също нагледно представиха как тези предизвикателства биват посрещнати в списанията, публикувани посредством високотехнологичната и интегрална платформа ARPHA.

Основни теми са текущата световна инициатива за преминаване към свободен достъп до научни материали в деня на публикуване, известна като „Plan S”; ексклузивното дигитализиране на печатните издания; оперативната съвместимост и достъпност на онлайн материали и данни; класическите и алтернативни метрики за измерване на популярността и значимостта на академичните публикации; както и спецификите при индексиране на научно списание.

„В днешния повсеместен глобален технологичен подем академичната общност не само не бива да изостава. Редно е да е начело на тази революция. Такава е и целта на ARPHA - да осигурим платформа, окомплектована с пълен набор от услуги, които заедно да предоставят технологичния гръбнак, нужен както на утвърдени, така и на едва прохождащи научни списания, за да се изправят на международната сцена. Въпросите и притесненията от страна на българските издатели, които чухме днес, потвърдиха, че разбирането и желанието за промяна и модернизация са на лице, като е нужна само доза практическо ноу-хау“, заяви от своя страна управителят на „Пенсофт” проф. Любомир Пенев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още