IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се първото IPO на компания за канабис в Европа

Очаква се първичното публично предлагане да започне на 26 октомври

15:34 | 21.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Датската компания за канабис продукти StenoCare подготвя листването си на борсата идния месец в Копенхаген, предаде БТА.

Това ще бъде първата фирма за производство на продукти с марихуана в Европа, която ще осъществи първично публично предлагане (IPO), възползвайки се от интереса на инвеститорите.

Според проучвания има все повече доказателства, че канабисът може да облекчи редица болести и здравословни състояния, сред които епилепсията, хронични болки, множествена склероза, както и страничните ефекти при химиотепария.

Дания е една от няколкото европейски страни като Германия, Великобритания, Чехия и Италия, в които е позволено да бъде изписвано масло от канабис с медицински цели.

Дания, която разреши употребата на канабис от 1 януари тази година, също е и една от малкото европейски страни, които разрешават местното производство на марихуана.

StenoCare, първата датска компания, която има разрешение за внос, производство и продажба на масло от канабис в Дания иска да набере средства, за да започне свое производство и така да може да обслужва местния пазар, както и да изнася за други европейски страни.

В Германия, както и на други места, съществуват опасения за сигурността на доставките, тъй като световният производствен капацитет не е достатъчен, за да покрие нуждите, посочва главният изпълнителен директор Томас Сковлунд Шнегелсберг пред Ройтерс.

За да осигурим доставките в Дания и на други европейски пазари, ние трябва да имаме собствено производство, допълни той.

StenoCare сега внася канабис от Канада, като първите доставки в датските аптеки и болници са този месец. През юни северноамериканската страна стана втората в света след Уругвай, която изцяло легализира марихуаната.

Използването на канабис с развлекателна цел все още е забранено в Дания. StenoCare, която е основана миналата година, планира да набере 18,6 милиона датски крони (2,9 милиона долара) на борсата Spotlight в Копенхаген.

Периодът на записване за IPO започва на 24 септември и приключва на 9 октомври, като търгуването е планирано да започне на 26 октомври. Една акция ще се предлага за 8,80 датски крони, което прави общата оценка на компанията 59,7 милиона датски крони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Style виж още

Коментари

Финанси виж още