IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aramco предупреди най-голямата японска рафинерия за промяна на доставяния петрол

Ако Иран стои зад нападенията срещу саудитските петролни съоръжения, това ще бъде счетено за военен акт, предупреди саудитският външен министър

13:16 | 22.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Държавната саудитска петролна компания Aramco информира японската рафинерия JXTG Nippon Oil & Energy за възможна промяна на доставяния петрол, което породи безпокойство за възможностите на кралството да снабдява с петрол седмица след атаките срещу рафинериите й, съобщава Nikkei Asian Review, цитирано от Ройтерс.

Aramco не уточнява каква е причината за промяната на сорта на петрола, доставян на най-голямата японска рафинерия, от лек на тежък и среден от началото на октомври, съобщава Nikkei, като цитира представители на JXTG.

Тези представители предполагат, че на Aramco му трябва повече време от очакваното да поправи съоръженията за изчистване на продукта от сяра, което е необходимо за производството на лек суров петрол, използван за производството на бензин и леко дизелово гориво, съобщава изданието.

Най-малко три танкера, които са товарили суров петрол в Саудитска Арабия тази седмица за Китай и Индия, са получили вместо лек тежък петрол, а повечето клиенти в Азия са били помолени да отложат доставките и да променят сорта петрол през септември и октомври, съобщава Ройтерс, като се позовава на запознати източници и на данни от Refinitiv и Kpler.

Нападенията с дронове на 14 септември срещу Абкаик и Хураис, едни от най-големите петролни съоръжения в Саудитска Арабия, предизвикаха пожари и значителни щети, които намалиха наполовина добива на суров петрол на най-големия петролен износител в света, като дневно се добиват с 5,7 млн. барела по-малко.

Saudi Aramco „е по-силна от всякога“ след нападенията, заяви главният изпълнителен директор на компанията Амин Насер в съобщение до служителите в събота.

Йеменските бунтовници хуси поеха отговорност за нападенията, но американски официален представител заяви, че те са дошли от Югозападен Иран.

Междувременно саудитският външен министър Адел ал-Джубейр заяви пред CNN късно снощи, че ако разследването покаже, че нападенията срещу петролните съоръжения в Саудитска Арабия са били извършени от иранска територия, кралството ще счита това за военен акт. За момента обаче Рияд се стреми към мирно разрешаване на конфликта, допълни той.

„Ние смятаме Иран за отговорен, защото ракетите и дроновете, които бяха изстреляни срещу Саудитска Арабия…, бяха произведени и доставени от Иран“, заяви Джубейр.

„Но да извършиш нападение от собствената си територия, ако такъв е случаят, ни поставя в различна категория…, това ще бъде считано за военен акт“, допълни той.

По-рано вчера Джубейр каза пред репортери, че Рияд очаква резултатите от разследване на ударите от 14 септември и покани международни следователи да се включат в него. Рияд отхвърли твърденията, че йеменските бунтовници хуси, които са подкрепяни от Иран, са извършили ударите.

„Ако те продължават по този път, рискуват военни действия“, заяви Джубейр по адрес на Техеран. „Но никой не иска война. Всички искат разрешаването на този проблем по мирен път и крайният резултат трябва да бъде край на агресивните политики на Иран“, категоричен е саудитският външен министър.

„Помиряването с Иран не работи. Например, опитът за установяване на паралелна система за разплащане е помиряване. Опитът да им дадем кредитна линия е помиряване. Това само засилва дързостта им. Иранците трябва да знаят, че ще има последици за действията им“, каза Джубейр.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още