IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът се насочва към първа седмична загуба от 5 седмици

Опасенията за търсенето на суровината и забавянето на икономиките стопират поскъпването на петрола

09:50 | 13.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em><u>Снимка: Ройтерс</u></em></p>

Снимка: Ройтерс

Фючърсите върху петрола се понижават в петък, тъй като опасенията за глобалния растеж и забавянето на търсенето засенчиха радостта от напредъка в търговските преговори между Китай и САЩ. Цените на суровината се насочват към седмични понижения след дни на отстъпления и повишения. 

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиито котировки са референтни за европейския пазар, поевтиняа с 0,3 на сто, до 60,20 долара за барел.

Американският лек суров петрол (WTI) поевтинява с 0,3 на сто до 54,95 долара за барел, предава Ройтерс.

Брентът се търгува в диапазон от близо 5 долара през тази седмица и се насочва към първата си седмична загуба от пет седмици насам. Американският петрол се търгува по подобен начин и се насочва към първия си седмичен спад от три седмици насам.

Опасенията за въздействието на търговския спор между Вашингтон и Пекин върху икономическото развитие кара инвеститорите да не обърнат внимание на по-силния ангажимент на производителите от Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) да намалят производството.

„Отново става дума за битка между силите на ОПЕК и тези за забавяне на глобалния растеж и по този начин – на търсенето“, казва Грег Маккена, стратег в McKenna Macro.

Слабата увереност на пазарите беше отразена от икономисти в анкета на Ройтерс, които прогнозират, че търговският спор между САЩ и Китай ще се засили или в най-добрия случай ще остане на същото ниво през следващата година.

Близо 80% от над 60 икономисти заявиха, че търговските отношения между САЩ и Китай ще се влошат или ще останат същите до края на следващата година. Анализаторите считат, че има 45% вероятност САЩ да изпаднат в рецесия през следващите две години, а вероятността за такава през следващите 12 месеца оценяват на 30%.

Все пак президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък вечер, че няма да изключи възможността за временна сделка с Китай, въпреки че предпочита цялостно споразумение.

На петролните пазари обаче загрижеността за това дали Тръмп може да постигне напредък по търговския спор засенчи споразумението на ОПЕК от четвъртък за намаляване на производството, като помоли членовете Ирак и Нигерия да приведат производството си в съответствие с целите.

През по-голямата част от лятото петролът успя да задържи цени под 60 долара за барел, тъй като ескалиращото напрежение между САЩ и Китай и нарастващият страх от настъпваща рецесия предизвика понижаване при прогнозите за търсенето на петрол. Тези цени се оказаха твърде ниски, за да покрият бюджетите на много от представителите в картела, по-специално Саудитска Арабия.

Отделните страни от ОПЕК+ ще започнат през септември-октомври да изпълняват задълженията си за съкращаване на добива на петрол в пълна степен, каза руският енергиен министър Александър Новак в Абу Даби. Той добави, че някои страни не са изпълнявали задълженията си по свиване на добива, но са се договорили, че през септември-октомври всички ще достигнат нивото, съгласувано в споразумението. 

ОПЕКсе стреми да предотврати наводняване на пазара на фона на бързо нарастващото производство в САЩ и забавянето на глобалната икономика.

Средното производство на ОПЕК+ е надхвърлило договореното намаление от 1,2 милиона барела на ден (bpd), тъй като иранският и венецуелският износ са се сринали поради санкциите. 

„С ограниченията на производството на ОПЕК и продължаващите ограничения за санкционираните страни ще наблюдаваме затягане на пазара през последното тримесечие на 2019 г. Това трябва да помогне за стабилизиране на цените“, се казва в бележка на ANZ Research.

„Въпреки това търговското напрежение и намаленият риск за по-строги санкции срещу Иран и Венецуела ще ограничат ръста“, се казва в съобщението.

Търговското напрежение засяга корабоплаването, тъй като потокът от стоки се забавя, съобщи в четвъртък Международната агенция по енергетика.

Това ще доведе до по-слаб растеж от по-рано очакваното в търсенето на петрол от страна на корабоплаващата индустрия през следващата година, посочва агенцията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
IQ96
преди 4 години
Редно ли е да се казва загуба или по-правилно е намаление, спад?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още