IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола пое надолу в азиатската търговия*

На петролния пазар акцентът отново ще е върху търговския конфликт между САЩ и Китай

09:42 | 29.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Иранският петролен танкер Grace 1.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Иранският петролен танкер Grace 1. Снимка: Ройтерс

Петролът поевтинява в азиатската търговия днес на фона на опасенията за световния растеж и като цяло положителния тон, с който завършиха през уикенда преговорите между Иран и водещите световни сили, давайки надежда за намаляване на напрежението в Близкия изток, предаде Ройтерс. По-рано през уикенда Иран заяви, че спешно заседание за ядрената сделка от 2015 г. би било конструктивно. 
 
Лондонският Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, поевтиня с 23 цента или 0,4 на сто до 63,13 долара за барел. Контрактите миналата седмица поскъпнаха с 1,6 на сто. 
 
Американският лек суров петрол понижи котировките си с 9 цента или 0,2 на сто до 56,09 долара за барел след растежа с 1 на сто миналата седмица. 
 
"Атмосферата беше конструктивна. Дискусиите бяха добри. Не мога да кажа, че решихме всичко, мога да кажа, че има много ангажименти", заяви Араки, главен преговарящ по ядрените въпроси на Иран. Въпреки това Ройтерс съобщи, цитирайки Арачи, че Техеран може да продължи да намалява ядрените си ангажименти, ако европейците не успеят да спасят пакта. 
 
През седмицата търговците на суровини ще се съсредоточат върху предстоящото заседание на Федералния резерв, което ще се проведе на 30-31 юли. Пазарите очакват Фед да намали лихвите с поне 25 базисни пункта по време на срещата. 
 
Докладът за работните места в САЩ през юли, който трябва да бъде публикуван в петък, както и други макроикономически данни, включително китайския производствен и непроизводствен PMI в сряда, също се очаква да получат известно внимание.  
 
На петролния пазар акцентът отново ще е върху търговския конфликт между САЩ и Китай, който многократно подклажда опасения за намаляващо търсене на суров петрол и тежи върху цените на петрола през последните месеци. През седмицата представители на двете страни възнамеряват да се срещнат в китайския метрополис Шанхай. Въпреки това в конфликта все още няма компромис. 
 
В допълнение и напрежението в богатия на петрол регион на Персийския залив остава доминиращ въпрос. Великобритания изпрати още един военен кораб в региона, за да защити преминаването на петролни танкери през Ормузкия проток, който е важен за търговията с петрол. 
 
*Актуално към 9.20 часа 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още