IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови ръстове в цените на петрола заради напрежението в Близкия изток*

Великобритания е изпратила военен кораб, който да придружава всички плавателни съдове под флага на страната през Ормузкия проток

10:12 | 26.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в петък заради продължаващото напрежение в Близкия изток въпреки снижените очаквания за глобалния икономически растеж на фона на търговската война между САЩ и Китай, съобщава CNBC.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,43% до 56,26 пункта за контракти с доставка през септември. Сортът Брент отчита ръст в цената си с 0,24% до 63,54 долара за барел.

Забавянето на глобалния икономически растеж рискува да се задълбочи въпреки очакванията, че големите централни банки ще намалят лихвените проценти или ще разхлабят политиката допълнително. Това показват резултатите от проучване на Ройтерс сред над 500 икономисти, които продължават да са притеснени от търговската война между САЩ и Китай.

Увеличаващият се песимизъм се вижда ясно в последните анкети, проведени в периода 1-24 юли, като оценките се отнасят не само за тази година, но и за 2020 г.

Докато опасенията за прекъсване на доставките в Близкия изток доведоха до скок в цените на петрола, то „черното злато“ като цяло се намира под натиск заради тревогите за растежа на глобалната икономика на фона на нарастващите сигнали за последствията от търговската война между САЩ и Китай.

Седмица, след като Иран задържа танкер под британски флаг, Великобритания е изпратила военен кораб, който да придружава всички плавателни съдове под флага на страната през Ормузкия проток. Това се случи в четвъртък, след като правителството първоначално заяви, че не разполага с ресурси да осъществи подобна мярка.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви в телевизионно интервю в четвъртък, че ще отиде в Иран, за да проведе разговори, ако е необходимо, предвид напрежението между Техеран и Вашингтон.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,04% до 1428,10 долара за тройунция, възстановявайки се от резкия спад в предходната сесия, докато инвеститорите очакват данни за икономическия растеж в САЩ по-късно в петък.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с минималните 0,02% до 97,84 пункта. Доларът поевтинява с 0,02% спрямо йената до 108,61 йени. Австралийският долар отстъпва с 0,14% спрямо американския до 0,6941 долара.

*Информацията е актуална към 9:27 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още