IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола ограничиха спадовете след сериозни двудневни понижения*

Цената на сорта Брент се понижи с близо 5% от понеделник насам след краха на преговорите в ОПЕК

09:55 | 08.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола ограничиха загубите след сериозни двудневни понижения на фона на несигурността относно предлагането след колапса в преговорите между големи производители тази седмица. Споровете потенциално биха могли да доведат до отмяна на настоящото споразумение за производство, пише Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват леко с 0,25% до 73,25 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол понижават цената си с 0,32% до 71,96 долара за барел.*

Цената на сорта Брент се понижи с близо 5% от понеделник насам, след като преговорите между Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, включително Русия, известна като ОПЕК+, се провалиха. 

Това означава, че не е постигнато споразумение за възможно повишаване на добива на суров петрол след края на юли, оставяйки петролните пазари в затруднено положение в момент, когато глобалното търсене на гориво се възстановява от коронавирусната пандемия.

Разногласията се случват, след като в петък ОПЕК+ гласува предложение за повишаване на добива на петрол с около 2 млн. барела дневно между август и края на годината. Картелът предложи също така да удължи оставащите в сила съкращения на добива до края на 2022 г.

Плановете бяха отхвърлени от ОАЕ, която настоява за по-висока база за своята квота, която да позволи по-голям добив в страната.

Цените намериха известна подкрепа от големия спад на запасите от петрол в САЩ.

Запасите от петрол в най-големия потребител на черно злато в света са се свили с 8 милиона барела за седмицата, приключила на 2 юли, според двама пазарни източника, позоваващи се на данни на Американския петролен институт. За сравнение, прогнозата на анализатори на Ройтерс беше за спад от 4 милиона барела.

*Информацията е актуална към 09:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още