IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола растат поради очакваното допълнително съкращаване на доставките*

ОПЕК и нейните съюзници обсъждат план за увеличаване на съществуващите съкращения на доставките с допълнителни 400 000 барела на ден

09:54 | 03.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола се повишават във вторник, тъй като страните от ОПЕК и техните съюзници обсъждат дали да увеличат съкращаването на производството преди срещата си тази седмица, информира CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент нараства със 17 цента или 0,28% до ниво от 61,09 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI са на ниво от от 56,22 долара за барел, което е повишение от 26 цента или 0,48%.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници от групата, известна като OПЕК +, обсъждат план за увеличаване на съществуващите съкращения на доставките с допълнителни 400 000 барела на ден и удължаване на срока на споразумението до юни месец 2020 г.

Саудитска Арабия е държавата, която най-силно настоява за осъществяване на този план преди първичното публично предлагане (IPO) на държавната петролна компания Saudi Aramco.

Министрите на държавите от ОПЕК ще се срещнат във Виена в четвъртък, а по-широката група ОПЕК + ще се събере в петък.

Притесненията за неспособността на САЩ и Китай, двата най-големи потребителя на петрол в света, да постигнат предварителна сделка за разрешаване на 17-месечния им търговски спор, заедно с незадоволителните икономически данни на САЩ възпрепятстват по-голямото увеличение в цените на петрола.

Висш съветник на американския президент Доналд Тръмп заяви, че все още е възможно двете страни да постигнат търговско споразумение преди края на годината, като добави, че първата фаза на споразумението е „поставена на хартия“, но разговорите по нея продължават вече седмици наред.

И докато ОПЕК се старае да намали доставките си, американското производство бележи рекордни стойности. Прогнозира се, че растежът му през 2020 г. може да варира между 100 000 барела на ден и 1 милион барела на ден.

Очаква се през миналата седмица американските суровинни запаси да са спаднали, което може да доведе до известно ускоряване на цените. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, прогнозират свиване на запасите с 1,8 милиона барела.

Цената на златото бележи спад от 0,12% до ниво от 1467,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:27 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още