IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола спадат заедно с напрежението в Близкия изток*

Петролните цени вече се намират под нивото си от преди въздушната атака на САЩ над международното летище в Багдад

10:32 | 10.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Пиксабей</em></p>

Снимка: Пиксабей

Цените на петрола се понижават в петък, след като опасенията от война в Близкия изток намаляха и инвеститорите насочиха вниманието си към перспективите за икономически растеж и увеличението на суровинните запаси в САЩ, информира CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава със 7 цента, или 0,11%, до ниво от 65,30 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 59,47 долара за барел, което е понижение от 8 цента или 0,13%.

Петролните цени вече се намират под нивото си отпреди въздушната атака на САЩ над международното летище в Багдад, която причини смъртта на високопоставен ирански генерал на 3 януари. В началото на тази седмица иранските сили извършиха ответен удар, като изстреляха около дузина ракети срещи американски военни бази в Ирак. Но в речта си от Белия дом по отношение на ответната атака американският президент Доналд Тръмп предприе умерен подход, като заяви, че САЩ няма да се подготвят за нова военна акция, а ще наложат „наказателни икономически санкции“. Коментарите му бяха приети от трейдърите като изразяване на желание за деескалация на напрежението.

"Въпреки че пазарите правилно ценообразуват въз основа на по-нисък риск от ... прекъсвания на предлагането в Близкия изток, ние все още смятаме, че остава известен риск пред доставките поради геополитическите проблеми в региона", казаха от J.P. Morgan.

Украински самолет, който се разби в Техеран, малко след като Иран започна атаките си, вероятно е свален от иранска ракета, заяви в четвъртък премиерът на Канада Джъстин Трюдо.

Всички около 180 пътници на борда на полета на Ukraine International Airlines от Техеран до Киев загинаха при катастрофата. Иран отрече участието си в инцидента.

От друга страна суровинните запаси на най-големия световен производител САЩ са се повишили с повече от прогнозираното през миналата седмица, заявиха в сряда от Администрацията за енергийна информация.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,17% до ниво от 1551,70 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:35 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още