IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите тревоги надделяха над търговския оптимизъм на петролните пазари*

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в понеделник, че усилията за прекратяване на търговската война с Китай вървят добре

10:22 | 22.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола отбелязаха спад във вторник, тъй като продължаващите притеснения от глобалното икономическо забавяне компенсират някои признаци за напредък в търговските преговори между САЩ и Китай, предава CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижи с 46 цента, или с 0,77%, до 59,08 долара за барел. От своя страна фючърсите върху американският лек суров петрол WTI достигнаха 53,21 долара за барел, това е спад от 50 цента или 0,93%.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в понеделник, че усилията за прекратяване на търговската война с Китай вървят добре. Преговарящите от двете държави работят за създаването на текст за търговска сделка от фаза 1 на преговрите. Планира се официалната сделка да бъде подписана от лидерите на двете държави през следващия месец на срещата на върха на Организацията за азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество.

Въпреки че се забелязват признаци за облекчаване на напрежението между двете най-големи икономики в света, министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос заяви в понеделник, че не е необходимо първоначалната търговска сделка да бъде финализирана през следващия месец, подчертавайки необходимостта от постигане на правилното споразумение.

Напрежението се увеличава и от това, че Китай обмисля налагане на санкции на стойност от 2,4 милиарда долара срещу Съединените щати за неспазване на решението на Световната търговска организация (СТО) по дело относно мита, датиращо от мандата на президента Барак Обама.

„В краткосрочен план възможността САЩ и Китай да подпишат първоначална сделка може да подкрепи цените, но остава да видим дали митата, определени за декември, ще бъдат премахнати“, заяви Ким Кванг-рае, анализатор на стоки в Samsung Futures в Сеул ,

От друга страна, това че Русия не успя да намали до желаните нива добива си на петрол през септември, както и преговорите между Саудитска Арабия и Кувейт за възобновяване на производството на петрол от съвместни находища, също оказват натиск върху цените.

Русия, която е вторият по големина производител на петрол в света, е надхвърлила нормата си за производство, записана в глобално споразумение за намаляване на предлагането, през септември месец. Това се дължи на увеличаване на производството на газов кондензат, съпътстващо подготовката на страната за зимния сезон.

Освен това, предварителна анкета на Ройтерс от понеделник показва, че се очаква американските запаси от суров петрол да се увеличат за шеста поредна седмица.

От друга страна, цената на златото бележи ръст от 0,07% до ниво от 1486,43 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:31 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още