Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Какво може да успокои истеричния газов пазар?

Повече газ би помогнал на Европа да увеличи запасите си преди зимата

Какво може да успокои истеричния газов пазар?

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Международната агенция по енергетика (МАЕ) призова Русия да доставя повече природен газ за Европа, като заяви, че енергийната криза е възможност за страната да покаже, че е „надежден доставчик“.

Русия изпълнява своите договорни задължения за доставка на газ за Европа, но износът ѝ за континента все още е под нивата от 2019 г., преди световната пандемия, съобщи агенцията. Повече газ би помогнал на Европа да увеличи запасите си преди зимата.

Цените на газа в Европа чупят рекорди ден след ден, тъй като топ доставчикът Русия ограничава допълнителните потоци, които са необходими за запълване на складови площадки. Норвегия има проблеми да увеличи доставките заради планираните операции по поддръжка на съоръженията, докато Азия изкупува товарите от втечнен природен газ, оставяйки Европа гладна за гориво само няколко седмици преди началото на отоплителния сезон.

Още по темата
„Русия би могла да направи повече, за да увеличи наличността на газ в Европа и да гарантира, че складовете са запълнени до адекватни нива в подготовка за предстоящия зимен отоплителен сезон“, се казва в изявление на МАЕ, публикуван на уебсайта на агенцията. "Това също е възможност за Русия да подчертае своите пълномощия като надежден доставчик на европейския пазар."

МАЕ е създадена, за да защитава енергийните интереси на богатите индустриализирани страни. Агенцията понякога се е намесвала на петролния пазар, като понякога призовава ОПЕК да увеличи доставките и в редки случаи координира освобождаването на аварийни запаси от гориво. По-рядко е базираната в Париж организация да се включи в газовите пазари.

Ниски запаси

Цените на енергията се покачват от САЩ до Европа и Азия, тъй като икономиките се възстановяват от глобалната пандемия и хората се връщат в офисите. В Европа запасите от газ вече бяха на ниско ниво след дългата студена зима.

Европа навлиза в зимата с най-ниските запаси от повече от десетилетие, оставяйки пазара уязвим за нестабилността на цените, а зимното време ограничава производството на възобновяема енергия.

„В бъдеще европейският газов пазар може да се изправи пред допълнителни стресови ситуации от непланирани прекъсвания и резки студени периоди, особено ако те се случат късно през зимата“, заявиха от МАЕ.

Ограниченото снабдяване с природен газ в Европа и под нормалните нива на запасите могат да доведат и до проблеми с ликвидността, заявиха гигантите в комуналните услуги Engie SA и Uniper SE на конференцията Gastech в Дубай.

„Ако нивото на запасите не е много високо и зимата е много студена, може да имаме недостиг на газ“, каза Дидие Холе, заместник изпълнителен директор на Engie. „Надяваме се, че началото на зимата няма да бъде твърде студено в Северното полукълбо. В противен случай сме в беда."

Руски проблеми

Европа е изправена пред недостиг на газ, но Русия има своя собствена криза. "Газпром" увеличи производството през тази година, но насочва допълнителната продукция за зареждане на изпразнените хранилища у дома. Русия произвежда близо до максималния си капацитет, но вътрешните й нужди са ограничили наличността в Европа, според Оксфордския институт за енергийни изследвания (OIES).

„Русия не е изчерпала газа и нейните големи находища поволяват на страната да посрещне много по-високо общо търсене, но това изисква време, пари и договорни гаранции за извличане“, каза Виталий Ермаков, старши научен сътрудник на OIES.

Някои анализатори твърдят, че Русия е ограничила потоците към Европа като начин за стимулиране на операциите на противоречивия си газопровод „Северен поток 2“ до Германия. Потоците през връзката биха могли да подобрят доставките, но началото на търговските операции ще зависи от регулаторното сертифициране - първо в Германия, след това в Европейската комисия. Това процес може да се проточки и през следващата година. Санкциите на САЩ също създадоха предизвикателства за проекта.

МАЕ подчерта, че е погрешно да се обвинява преминаванаването от изкопаемите горива за скока в цените на газа. Коментарите дойдоха седмица след като Франс Тимерманс, ръководител за климата на ЕС, предупреди, че рекордното покачване на цените на енергията не трябва да подкопава решимостта на Европейския съюз да намали емисиите.

„Неотдавнашното увеличение на глобалните цени на природния газ е резултат от множество фактори и е неточно и подвеждащо да се поставя отговорността пред прехода към чиста енергия“, каза изпълнителният директор на IEA Фатих Бирол.

Продължението на материала четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
1
 
2
 
16
khao до: Mavi Goz
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
хахахаха, обаче оправиха и твоите дъщери ! :D:D:D ... и тук оправиха не е в кавички !
1
 
2
 
15
Dr. Vatnikov до: Mavi Goz
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
...а собствените ти деца ти се изплюха на глупостите и отидоха да живеят в САЩ. Какво нещо е живота, а?!
3
 
8
 
14
преди 3 седмици
< Какво може да успокои истеричния газов пазар?> Отговорът е *** като бел боб: некой да спре американците да се грижат за енергийната сигурност на Европа! Навсякъде, където си наврат наглата гага, става мазало! <Оправиха> демокрацията в Ирак, Либия и Афганистан, <оправиха> независимостта на Украйна, сега <оправиха> и енергийната сигурност на Европа. Копайте бомбоубежища и се гответе за оцеляване в ядрена война, щото току що сериозно се захванаха да <оправят> Китай и Русия . . .
2
 
6
 
13
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
И как смятат да решат проблемите? С призиви. Това което трябва да направят е да поканят всички доставчици или поне големите на разговори. Извадят договорите и да почнат изпълняват ли се договореностите. Ако някъде има проблем да се разберат за срокове за решаването. После разглеждат възможностите за увеличаване на доставкита кой с колко може да увеличи. Ако и това не стига почват молбите. Не можете ли да увеличите още и какво да направим за да го направите? Това включва и Газпром и производителите на втечнен газ. Макар че на всички е ясно какво искат и едните и другите. Газпром иска премахване пречките пред СП2 а Катар и САЩ искат по-висока цена и ще залеят Европа. И защо ни е виновен все някой отвън. Няма ли министри и други отговорни лица в Европа които да отговарят за енергийната безопасност? Ситуацията ми прилича като приказката с Неволята. Чакаме да се счупи колата и тогава почваме с призивите. Някой държави в Европа нямат тези проблеми. Защо? Защото имат хора с глави на раменете които могат да видят нещата в преспектива. И други които търсят кого да обвинят за случилото се. Не е нужно да казвам ние от кои сме.
5
 
5
 
12
vzhekoff до: Стоян Петров
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Забравих да те птам - ти в кой коневръз си, нали си баш русофил :) (освен че си и ш.изошфреник де)

Още от Суровини
Енергийната криза отново тласка петролните цени нагоре