IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво предизвиква поскъпване на какаото с близо 5% в един ден?

Водещите световни производители на какао Гана и Кот д'Ивоар са обединили усилия в опит да повишат цената на какаото

16:54 | 09.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На стоковите пазари във вторник какаото се търгува на цена от 2577 долара за метричен тон, което е с 4,63%* повече спрямо нивата при отваряне на сесията. За последните шест месеца поскъпването е с 8%. Въпросът е на какво се дължи тази възходяща тенденция при една от основните съставки в производството на шоколад.

Водещите световни производители на какао Гана и Кот д'Ивоар са обединили усилия в опит да повишат цената на какаото. Според правителствата на двете страни това ще увеличи доходите на фермерите и ще намали детския труд, съобщи през миналата седмица The Washington Post. Очакванията са този ход да даде на западноафриканските фермери по-справедлив дял от глобалните печалби от производството на шоколад.

Световната индустрия за производство на шоколад се равнява на около 100 млрд. щатски долара годишно, но много от стотиците хиляди западноафрикански производители на какао живеят в бедност.

Като начало картелът между двете държави се очаква да определи минималната цена за тон какао на 2600 долара, което е с около 10% над световната цена към момента на обявяване на предложението. Засега обаче няма решение по отношение на въвеждането на минимална цена, а има идея да бъде предложена субсидия на фермите в размер на 400 долара, когато цените на какаото са под 2600 долара за тон, но липсват детайли как точно ще работи този механизъм.

"Целта е да се защитят производителите и техните семейства от различните колебания в цените на какаото," е заявил Бенджамин Уокър, представител на Кот д'Ивоар пред The Washington Post.

Все пак за момента не се очаква потребителите да забележат значителна промяна в цената на шоколада, тъй като какаото е само една от многото му съставки.

По данни на Министерство на труда от 2015 г. над 2 млн. деца са били ангажирани в отглеждането на какао в западноафриканските региони.

Не е ясно обаче как точно предложената от правителствата цена на какаото ще намали бедността сред земеделските стопани.

В Гана и Кот д'Ивоар реколтата от какао е силно регулирана. В Гана правителствен съвет определя цената и след това продава какаото на износителите, обикновено на по-високи цени. В Кот д'Ивоар износът на какао е обложен със сериозни налози.

Макар че като цяло подкрепят повишаването на цените, някои от производители биха предпочели правителствата да излязат от бизнеса с какао и да спрат да действат като посредници между тях и световния пазар.

Данните са към 10:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още