Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Китай продължава да купува американски петрол въпреки търговската война

Пекин е внесъл 786 638 тона суров американски петрол през изминалия месец, равно на 186 хил. барела на ден, най-внушителното количество от септември 2018 г.

Китай продължава да купува американски петрол въпреки търговската война

Снимка: Ройтерс

Гладните петролни рафинерии в Китай ускориха покупките на суров петрол от САЩ през май в условията на ерозиралите доставки от Иран и Венецуела, дори когато търговската война между Вашингтон и Пекин продължава да разтърсва световните пазари, съобщава Bloomberg.

Китай е внесла 786 638 тона суров американски петрол през изминалия месец, равно на 186 хил. барела на ден, най-внушителното количество от септември 2018 г., сочат данни на Главната митническа администрация в страната. 

Още по темата

Доставките през май от Иран в същото време се понижават с две трети спрямо предходния месец до най-ниското си ниво от миналия октомври, докато тези от Венецуела отчитат спад от близо 50% спрямо априлските количества.

Американските петролни износители се превръщат в своеобразен бенефициент на глобалните прекъсвания при доставките и колективното решение на представителите на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, като продажбите на петрол в посока Китай нарастват с 65% спрямо април. Купувачите на територията на най-големия вносител на петрол в глобален мащаб загърбиха нежеланието да купуват петрол заради опасения за налагане на мита, търсейки диверсификация при доставките и по-евтин продукт.

„Съвсем естествено е САЩ да се намесят, за да запълнят пропастта в предлагането, появила се след наново наложените санкции срещу Иран и тези, засягащи Венецуела, тъй като продукцията им нараства“, посочва Софи Ши, анализатори в IHS Markit.

Според нея икономически има смисъл да се внася повече американски петрол, тъй като арбитражът е отворен.

Най-малко 6 млн. барела суров американски петрол е бил насочен към китайските рафинерии през май, сочат данни на Bloomberg. През юни доставките от САЩ към най-голямата азиатска икономика се очаква да достигнат поне 4 млн. барела, според информация на Kpler.

Американският сорт West Texas Intermediate се продаваше през май с близо 9 долара по-малко в сравнение с международния бенчмарк Брент, докато разликата през април беше около 6 долара.

 

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
МАЕ: Очакваме сериозно пренасищане на петролните пазари в началото на 2020 г.