Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Колко точно струва литият?

Липсата на ценови бенчмарк при търговията с метала не позволява на компаниите от тази индустрия да привличат сериозни инвеститори

Колко точно струва литият?

Снимка: Ройтерс

Непрозрачното ценообразуване при търговията с литий, който е основен елемент в революцията на електромобилите, се очаква да бъде основна тема през предстоящата седмица, тъй като ръководителите на водещите компании в тази индустрия се срещат в Сантяго.

За разлика от медта или някой друг метал, използван в производството на електрически превозни средства, все още не съществува търговска цена за лития, пише Ройтерс. 

Още по темата

Лондонската борса за метали разработва подобна цена за въпросния метал, но докато не бъде завършен този процес, инвеститорите в индустрията, клиентите, анализаторите и ръководителите остават без реална цялостна представа за глобалния пазар.

„Фактът, че не съществува бенчмарк цена, означава, че някои от банките не биха били склонни да участват в тази търговия, тъй като не могат да хеджират ценовия риск“, споделя Уилям Адамс, анализатор в Fastmarkets.

Засега индустрията се опитва да се сдобие с каквато и да е информация от цените на сподумена (силикат, съставен от литий, кислород, алуминий и силиций – бел.ред.), литиевия хидрооксид и карбонат – двата основни вида литий, използвани при производството на батерии; или информация за цените, плащани от производителите на батерии в Китай, Япония и Южна Корея.

“Принудени сте да вземете средната стойност на цените, която е изчислена там“, посочва Джеймс Калауей, председател на ionner Ltd., която разработва литиево находище в Невада.

Въпреки че спот цените в Китай са спаднали сериозно от януари насам заради несигурността около субсидиите за електрически превозни средства, тези цени отразяват само част от световното търсене.

Някои компании, включително и световният лидер Albemarle Corp., продават почти целия наличен свой литий чрез дългосрочни договори и не се влияят от цените в Китай.

От януари насам акциите на Albemarle са поевтинели с 12%.

„Спот цената в Китай е това, което пазарът наблюдава и докато тя не се повиши по разумен път, настроението ще бъде негативно“, споделя Хауърд Клайн, анализатор от базираната в Ню Йорк консултантска компания RK Equity.

SQM, дружество, което избягва дългосрочните контракти, споделя, че през първото тримесечие на 2019 г. цените на лития са се понижили с 11%, което е довело до отлагане на плановете на компанията за разширяване на производствената дейност в Чили.

Livent Corp., която оперира в Аржентина, понижи своята прогноза за тази година и предупреди, че търсенето намалява за вида литий, който се произвежда в Китай, и ще продава своя продукт другаде.

Сделките

Дори и при наличието на ценова несигурност, търсенето на литий продължава да расте. Японският автомобилен концерн Toyota Motor Corp, например, планира до 2025 г. половината от своите продажби на автомобили в глобален мащаб да идват именно от търговията с електромобили.

В резултат на това най-сериозните имена в индустрията с лития вече подписват нови сделки за разширяване на дейността. Миналата есен Albemarle подписа споразумение за създаване на съвместно предприятие с Mineral Resource Ltd. За 1,15 млрд. долара, за да притежава и експлоатира мина за литий в Западна Австралия.

Ganfeng Lithium Co, която вече разполага с няколко проекта в Австралия, инвестира 160 млн. долара за увеличаване на дела си в аржентинско находище съвместно с Lithium Americas Corp.

Tianqi Lithium Corp, която стои зад най-голямата сделка с литий, плати 4,1 млрд. долара през 2018 г. за близо 25-процентен дял в SQM.

„Голямата прозрачност е крайно необходима“, споделя Джейк Фрейзър, анализатори в Roskill.

От друга страна Карлос Винсент, главен финансов директор в Neo Lithium, подчертава, че търгуваемата цена може да направи разговорите с потенциални клиенти и финансисти много по-лесни.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
1
 
0
 
13
преди 3 седмици
Абе мазньото е един измамник, че и клоун. Не знам що му се връзвате на идиотщините.
0
 
1
 
12
Sakamano до: Императорът
преди 1 месец
Дори майтапите са израз на някакви реални възгледи. Тъй че не мога да не забележа как дори ти - яростен привърженик на конвенционалните енергийни технологии явно подсъзнателно смяташ лития за най-ценната суровина във Вселената.
0
 
3
 
11
преди 1 месец
Да, но винаги ще се извлича оттам, откъдето е най-сгодно.
1
 
5
 
10
data до: Императорът
преди 1 месец
туй което се опитвам да ти кажа е че потенциала за поскъпване на лития е докато стане рентабилно морското му извличане :) нещо кат петролеца
4
 
5
 
9
Императорът до: zelka007
преди 1 месец
И Зелков - ако вече се БЕШЕ възползвал от моята мъдрост - преди например около да кажем 8 месеца, вече щеше да си се сдобил с около над 20% капиталова доходност и с близо 9% дивидентна от Тинтата - нещо което лесно можеш да провериш. Ама твоя си работа -да си слушал. Впрочем ти си може би само приказлив наблюдател отстрани, не и инвеститор.

И не знам защо ми цъкате минуси на първият пост - впрочем знам - кибиците само това умеете - нищо не разбирате, само: цък-цък на червеничкото.

някои палячовци не знам чий го дирят изобщо в тоя сайт, честно.

Още от Суровини
МАЕ: Не очакваме „голямо покачване“ на петролните цени