Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

МАЕ: Възобновяването на огнищата на COVID-19 застрашава възхода на петрола

Глобалното търсене на петрол вероятно ще се повиши с около 14% през третото тримесечие до средно 94,3 млн. барела на ден, прогнозира базираната в Париж агенция

МАЕ: Възобновяването на огнищата на COVID-19 застрашава възхода на петрола

Снимка: Bloomberg L.P.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) увеличи перспективите си за глобалното търсене на петрол, но предупреди, че възстановяването може да бъде спряно, ако отново пламнат огнищата на коронавирус, които към момента са овладени. 

Още по темата

Сривът в потреблението на горива през второто тримесечие се оказа не толкова дълбок, колкото се очакваше първоначално, като МАЕ прогнозира търсенето рязко да се възстанови през следващите три месеца, тъй като икономическата активност вече се възобновява.

Застрашаващите стабилността на петролните пазари запаси от суровината ще намалеят, тъй като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците ѝ удължават предприетите мащабни съкращения на производството, съобщава Ройтерс, цитирайки МАЕ..

Увеличаването на случаите на новозаразени с коронавирус в Азия и в някои американски щати обаче хвърля сянка върху перспективите. 

„Ускоряващият се ръст на броя на случаите на COVID-19 е смущаващо напомняне, че пандемията все още не е поставена под контрол и рискът за нашите пазарни перспективи почти сигурно е в посока надолу“, предупреди МАЕ.

Международните цени на петрола постепенно се възстановиха от исторически ниските нива, регистрирани през април, търгувайки се при стойност малко под 42 долара за барел на борсата в Лондон, докато потреблението на гориво расте в международен план.

Шоковите вълни от коронавирусната криза все още се усещат, изтъква базираната в Париж агенция.

Търсенето на петрол в световен мащаб е на път да спадне със 7,9 милиона барела на ден, или с около 8%, през тази година, тъй като блокировките и икономическото свиване намаляват нуждата от петролни продукти като реактивно гориво и бензин. 

Още по темата

И все пак тези очаквани количества, изтрити от глобалното годишно търсене, са по-малки от предишната прогноза за спад от 8,3 млн. барела на ден.

МАЕ повиши оценката си за търсенето през второто тримесечие, в разгара на кризата, с 1,5 млн. барела на ден, въпреки че това все още се равнява на 17-процентния спад в разглеждания период през 2019 г.

Навлизайки в третото тримесечие, потреблението в световен мащаб вероятно ще се повиши с около 14% спрямо предходния тримесечен период, с възраждането на икономическата активност, до средно 94,3 млн. барела на ден, изтъкват от МАЕ.

Възстановяването на търсенето, съчетано със строгите ограничения на производството от страна на ОПЕК и другите съюзници-производители, наред със загубите на добив други места, би трябвало да изтрие част от огромното количество запаси, натрупано през първата половина на годината.

Глобалните доставки на петрол паднаха до 9-годишен минимум в размер на 86,9 млн. барела на ден през миналия месец, тъй като ОПЕК+ осъществи всички ограничения, които обеща, докато съкращаването на инвестициите и ограничената сондажна дейност удариха добива в САЩ и Канада.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
3
 
2
преди 6 месеца
Елементарно Уотсън, тия които печатат световните пари.
За тях ще си напечатат, а другите ще викат: дъждец вали...
1
 
4
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Целта на Ковид 19 е: Умишлено да бъде забавена значително световната икономика. Твърдя това, щот в някои области съм добър, но не съм Господ да знам всичко. Няма такива хора да са компетентни във всичко. Затова ще оставя на останалите тук да споделят, аджеба кой или кои имат интерес от това. Предварително Ви благодаря !

Още от Суровини
Цените на петрола поемат нагоре след неочакван спад на запасите в САЩ*