IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за намаляване на производството в ОПЕК увеличиха цените на петрола*

Поскъпването и на двата основни сорта е от над 1%

10:11 | 02.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола се повишават с над 1% в понеделник, тъй като увеличаващата се производствена активност в Китай стимулира търсенето на суровината. Засилват се още и предположенията, че по време на срещата си през тази седмица ОПЕК и нейните сътрудници ще постигнат съгласие за удължаване на срока по споразумението си за съкращаване на производството, предава CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 69 цента или 1,14% до ниво от 61,18 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 55,94 долара за барел, което е повишение от 77 цента или 1,40%.

В петък фючърсите на WTI понижиха стойността си с 5,1%, а тази на сорта Брент спадна с 4,4% поради опасенията, че разговорите за прекратяване на търговската война между САЩ и Китай ще бъдат прекъснати заради подкрепата от страна на САЩ за протестиращите в Хонконг.

Цените на суровината се повишават в понеделник, след като заводската активност в Китай, най-големият вносител на петрол в света, се е увеличила за първи път от седем месеца насам през ноември заради нарастващото вътрешно търсене на фона на предприетите от правителството стимули.

Повишението в цените се забеляза още, след като министърът на петрола на Ирак заяви в неделя, че ОПЕК и другите производители от групата ОПЕК+ ще обмислят увеличаване на съществуващите съкращения на производството на петрол с около 400 000 барела до 1,6 милиона барела на ден.

Министрите на държавите от ОПЕК ще се срещнат във Виена на 5 декември, а по-широката група на ОПЕК + ще се събере на 6 декември.

Очаква се ОПЕК+ поне да удължи срока на споразумението за съкращения на производството до юни 2020 г.

Проучване на Ройтерс показва, че производството на петрол от ОПЕК е спаднало през ноември, тъй като някои от съоръженията са претърпели профилактика, а в същото време Саудитска Арабия е намалила доставките си с цел повишаване на цените преди първичното публично предлагане на държавна петролна компания Saudi Aramco.

Но от друга страна, американското производство продължава да нараства, като продукцията се е увеличила до нов рекорд от 12,46 милиона барела на ден през септември. Това беше съобщено от правителството на Съединените щати в месечен доклад, публикуван в петък.

На стоковите пазари цената на златото бележи спад от 0,55% до ниво от 1464,60 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:31 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още