IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението между Израел и Иран носи волатилност на петролните пазари*

Трейдърите продължават да следят с тревога ръста в новите случаи на заразени с коронавирус

09:50 | 05.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролните цени се колебаят на фона на напрежението в Близкия изток, като не успяват да компенсират загубите от предходния ден на търговия след изненадващата информация за нарастване на петролните запаси в САЩ, най-големият потребител на петрол в света, съобщава Ройтерс. 

Цената на сорт Брент се понижава с 0,06% до 70,34 долара за барел, като преди това се движеше във възходяща посока, докато фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват минимално с 0,01% до 68,16 долара за барел.

„Тъй като напрежението между Иран и световните сили нараства заради нападението с дрон от миналата седмица, изглежда, че преговорите за ядреното споразумение ще се проточат, като е малко вероятно да осигурят предстоящо облекчение на санкциите за Иран“, коментира Едуард Моя, старши анализатор в OANDA.

Израелски самолети нанесоха удари в Южен Ливан в отговор на атаката срещу танкера край бреговете на Оман миналия четвъртък, за което Израел обвини Иран. Двама членове на екипажа на кораба, британец и румънец, бяха убити вследствие на атаката с дрон. Иран отрича да е замесен.

петрол петрол

Държавният департамент на САЩ вярва, че иранците са отвлекли танкера Asphalt Princess, който плава под флага на Панама в Оманския залив, но не е в състояние да потвърди това.

"Направихме обстоен преглед и сме уверени, че Иран е извършил тази атака. Тя следва модел на подобни атаки от Иран, включително минали инциденти с дронове с експлозиви. Няма оправдание за това нападение срещу мирен кораб на търговска мисия в международни води. Действията на Иран са пряка заплаха за свободата на корабоплаването и търговията. Те отнеха живота на невинни моряци. В момента координираме с нашите партньори и се консултираме с правителствата в региона", заяви държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в сряда.

Рискът от потенциални прекъсвания на доставките на фона на прогнозата за нови бури в Атлантическия океан предоставя положителен тласък на цените, смята Моя.

Националната администрация по океаните и атмосферата (NOAA) в сряда преразгледа в посока нагоре перспективите си за сезона на ураганите в Атлантическия океан през 2021 г., като изчисли, че има 65% шанс за между три и пет големи урагана.

В същото време трейдърите продължават да следят с тревога ръста в новите случаи на заразени с коронавирус, след като в Азия и други региони по света избухнаха серия от огнища на делта варианта на заразата.

Петролните цени спаднаха рязко в рамките на предишната сесия, след като Американската администрация за енергийна информация (EIA) заяви, че запасите от суров петрол в САЩ са се повишили неочаквано с 3,6 милиона барела през миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още