Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Не всички петролни компании се радват на растящите цени на пазара

Някои компании в сектора са "заключили" цените си и сега отчитат милиарди долари пропуснати приходи

Не всички петролни компании се радват на растящите цени на пазара

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола и природния газ достигнаха пикове, невиждани в последните години, което подкрепи финансово голяма част от сектора. Но далеч не всички петролни компании се радват на високите скъпите горива, пише The Wall Street Journal.

Pioneer Natural Resources например очаква загуба от около 2 млрд. долара към края на септември, защото е хеджирала добива си с помощта на деривати и така е "заключила" цените на суровините, които продава. През 2022 година ръководството на компанията планира да хеджира много по-малка част от дейността си.

Още по темата

Има няколко причини добивните компании да хеджират цените си. Едната от тях е изискване на банките, които отказват да отпускат заеми без такава операция. Occidental например попадна в такъв капан, след скъпата операция по придобиването на Anadarko Petroleum през 2019 година я остави почти без средства.

Хеджирането на цените е честа практика след период на ниски цени. Например през 2018 година група от петролни компании, които не са принудени да "заключат" цените си от банките, увеличиха своите хеджирани позиции до 38% от добива, спрямо 34% през 2017 година. Цената на петрола се движеше под 50 долара в по-голямата част от 2017 година, сочат анализи на Wood Mackenzie.

След като цената се възстанови през 2018 година тези компании се лишиха от общо 820 млн. долара приходи. През тази година същите тези компании са загубили 3 млрд. долара приходи заради решението си да хеджират 32% от добива си.

Big Oil със своите финансови възможности обикновено избягва хеджирането на цените и се така поема движението на цените и нагоре, и надолу. Експертите коментират, че исторически е гарантирано, че компаниите, които хеджират дейността си, водени от движението на цените, са винаги в губеща позиция, допълва още WSJ.

За част от петролните компании в САЩ е валидна максимата, че са добри в намирането на петролни залежи, но не и да предвиждат движението на цената на петрола, пише в заключение изданието.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Забавянето на икономическия ръст на Китай ограничава възхода на петрола*