IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочакван ръст в американските запаси понижи цените на петрола*

Въпреки това възможността за по-големи съкращения на продукцията от страна на ОПЕК и нейните съюзници все още поддържа духа на инвеститорите

10:20 | 23.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола се понижиха в сряда, след като отбелязаха повишение от над 1% в предишната сесия. Сегашното понижение в цените се дължи на данни на американската индустрия, които показаха по-голямо от очакваното увеличение на запасите от суров петрол. Въпреки това възможността за по-дълбоки съкращения на продукцията от страна на ОПЕК и нейните съюзници все още поддържа духа на инвеститорите, съобщава CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижи с 20 цента, или с 0,34%, до 59,51 долара за барел. От своя страна фючърсите върху американския лек суров петрол WTI достигнаха 54,17 долара за барел, това е спад от 31 цента или 0,57%.

Данни на Американския петролен институт показват, че суровинните запаси на САЩ са нараснали с 4,5 милиона барела до 437 милиона барела през седмицата, приключила на 18 октомври. От друга страна, анализаторите очакваха ръст от едва 2,2 милиона барела.

Данните на американската Администрация за енергийна информация за запасите предстои да излязат в 17,30 ч. българско време в сряда.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обмисля дали да задълбочи намаляването на производството на фона на опасенията за слаб растеж на търсенето през следващата година. Очаква се ОПЕК и партньорите й да обсъдят въпроса на срещите си на 5 и 6 декември.

ОПЕК и другите производители на петрол от групата известна като OPEC +, обещаха да намалят производството с 1,2 милиона барела на ден (bpd) до март 2020 г.

Източници твърдят, че фактически лидерът на ОПЕК Саудитска Арабия обаче, иска първо страните да гарантират, че ще се придържат към пакта за намаляване на продукцията, преди да се ангажират с по-големи съкращения.

Междувременно облекчаването на търговското напрежение между Китай и Съединените щати, двете най-големи икономики в света и най-големите потребители на петрол, също помогна за намаляване на притесненията на инвеститорите.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви по-рано тази седмица, че усилията за прекратяване на търговската война с Китай вървят добре. Подобно мнение беше изразено и от заместник-министър на външните работи на Китай във вторник.

Вашингтон и Пекин са напът да финализират първата фаза на търговско споразумение, което Тръмп и китайският президент Си Дзинпин ще подпишат през ноември на срещата на върха на Организацията за азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Чили.

От друга страна, цената на златото бележи ръст от 0,38% до ниво от 1493,20 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още