IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за пандемията натежаха върху азиатските индекси

В Япония Nikkei 225 отстъпи с 0,15%, след като централната банка запази паричната политика без промяна

11:49 | 27.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион отчетоха понижение при търговия във вторник, тъй като опасенията относно пандемията продължиха да тежат върху настроението на инвеститорите, съобщи CNBC.

В Япония Nikkei 225 отстъпи с 0,15%, докато индексът Topix се понижи с 0,44%.

Японската центална банка запази огромния си стимул и прогнозира, че инфлацията няма да постигне целта от 2% в следващите години, тъй като новите мерки за борба с коронавируса засенчват растежа, подкрепен от засиленото глобално търсене.

Японската централна банка (ЯЦБ) също предупреди за „голяма несигурност“ относно това доколко пандемията може да забави растежа, като сигнализира за своята готовност за подкрепа в обозримо бъдеще.

Множество региони, включително Токио и Осака, наскоро бяха поставени под ново извънредно положение, за да ограничат разпространението на коронавирусните случаи.

В корпоративен план HSBC съобщи, че печалбата преди данъци се е увеличила със 79% през първото тримесечие до 5,8 млрд. долара, което е по-високо от очакванията на анализаторите за 3,34 млрд. долара. Акциите на HSBC в Хонконг поскъпнаха с 0,33% през следобедната сесия.

Междувременно акциите на Meituan, листнати в Хонконг, повишиха цената си с 2,49%, въпреки че китайската държавна администрация за регулиране на пазара обяви в понеделник, че китайският технологичен гигант е разследван за предполагаема злоупотреба с монопол.

Компанията заяви, че „ще си сътрудничи активно с разследването и ще прилага стриктно изискванията“. Meituan каза също, че бизнес операциите му „остават нормални“.

По-широкият индекс Hang Seng в Хонконг спадна с 0,15%. Акциите на борсите в континенталната част на Китай се понижиха в следобедната търговия, като Shanghai composite изтри 0,54%, докато Shenzhen component отписа 0,65%.

Nifty 50 в Индия се повлия от общата тенденция в регионален мащаб и нарасна с 0,44% във вторник сутринта, докато BSE Sensex също спечели 0,41%.

Инвеститорите продължиха да следят ситуацията в Индия с Covid, тъй като страната продължава да се бори с втора вълна, която тласка здравната й система до ръба.

Южнокорейският Kospi се понижи с 0,32%. Акциите на Австралия поевтиняха, като ASX 200 заличи 0,33% от стойността си.

На валутния пазар индексът на щатския долар беше на ниво от 90,966 пункта, като се опитваше да се възстанови след спада от миналата седмица от над 91,2 пункта.

Японската йена се търгува на ниво 108,27 йени за долар, което все още е по-слабо от нивата около 107,5 йени спрямо американската валита, наблюдавани в края на миналата седмица. Австралийският долар се разменяше за 0,7786 долара, след като вчера поскъпна от под 0,776 долара.

Цените на петрола нараснаха в следобедните часове за търговия в Азия, като фючърсите върху сорта Брент поскъпнаха с 0,46% до 65,95 долара за барел. Американските фючърси също прибавиха 0,5% до 62,22 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още