IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът отново поскъпва след успокоение на страховете за търсенето*

Новината за ефективната срещу омикрон щама трета доза на ваксиниата на Pfizer Inc. и BioNTech успокои инвеститорите

10:41 | 09.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Цената на петрола продължи своя растеж и в четвъртък, след като първоначалните научни данни показват, че сегашните ваксини са ефективни и срещу новия щам на коронавируса омикрон. Това доведе до облекчение на пазара относно търсенето на „черно злато“, пише Bloomberg.

Фючърсите в Ню Йорк поскъпват с 0,77%, или 0,56 цента, до 72,92 долара за барел след ръст от над 9% през последните три търговски сесии, предизвикан от оптимизъм, че новият вариант на вируса няма да попречи на икономическото възстановяване. Вчера Pfizer Inc. и BioNTech SE заявиха, че лабораторните изследвания показват, че трета доза на ваксините им може да е необходима, за да се неутрализира омикрон.

Цената на европейския сорт Брент също се покачва, като добавя 0,62% към стойността си, или 0,46 цента, до 76,28 долара за барел.

Междувременно правителствените данни сочат, че американските запаси от петрол намаляха със скромните 241 000 барела миналата седмица. От друга страна инвентарът от бензин и дестилати – категория, включваща и дизеловото гориво, нарасна.

Цената на петрола отбеляза ръст след шестседмичен спад, дължащ се частично на ангажимента на основни потребители на петрол да освободят част от резервите си в опит да коригират цените и появата на омикрон варианта. Въпреки че търсенето на „черното злато“ не бе силно засегнато от новия щам, то някои страни въведоха ограничения във въздушния транспорт, а британският премиер Борис Джонсън затегна пандемичните мерки.

„Участниците на пазара започват да осъзнават, че двата варианта на коронавируса – омикрон и делта – е възможно да се различават по смъртоносност“, казва базираният в Сеул старши анализатор по суровини в VI Investment Corp. Уил Сънгчил Юн. „Веднъж превъзмогнем ли тези опасения около търсенето, петролът вероятно ще продължи да се търгува в диапазона от 70 долара [за барел]”, каза Юн.

Учените заявиха, че с третата доза на ваксините на Pfizer/BioNTech се наблюдава 25-кратен спад на неутрализирането на антителата за борба с омикрон. Резултатите показват, че две дози „може да не са достатъчни“ за защита срещу заразата.

Американските запаси от бензин се увеличиха с 3,88 млн. барела миналата седмица, според Администрацията по енергийна информация. Тези от дестилати пък се увеличават с 2,73 млн. барела, докато доставките на суров петрол в ключовото хранилище в Кушинг скачат за четвърта поредна седмица на над 30 млн. барела, сочат данни на администрацията.

При директната търговия не се очаква азиатските рафинерии да търсят допълнителни доставки на петрол от Саудитска Арабия, след като кралството вдигна цените на „черното злато“ за следващия месец.

*Към 9:55 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още