IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява заради страховете за търсенето*

златото поскъпва с 1,16% до 1534,80 долара за тройунция, достигайки най-високите си нива от повече от шест години

10:55 | 13.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижиха във вторник, тъй като отслабените прогнози за търсенето успяват да надделеят над очакванията, че големите производители ще подкрепят „черното злато“ чрез допълнително ограничаване на производството, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,64% до 54,58 долара за барел за контракти с доставка през септември. Сортът Брент отчита спад в цената си с 0,68% до 58,17 долара за барел за доставка през октомври.

Саудитска Арабия, която е фактически лидер на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), заяви в края на миналата седмица, че планира да поддържа износа на суров петрол под 7 млн. барела на ден през август и септември, за да помогне за намаляване на световните запаси от петрол.

Анализаторите очакват страната да подкрепи цените, преди да реализира плановете си да пусне на пазара акции на Saudi Aramco в рамките на най-голямото първично публично предлагане в света. Според информация от високопоставен представител на компанията саудитското правителство като единствен акционер в момента ще определи кога ще се случи това.

Междувременно в понеделник и Кувейт потвърди ангажимента си към ограничаване на доставките в рамките на ОПЕК+, като министърът на петрола Халед ал Фадел заяви, че страната е намалила собственото си производство с повече от изискваното от споразумението.

От началото на тази година ОПЕК и неговите съюзници се договориха да намалят производството на петрол с 1,2 млн. барела на ден. Но процъфтяващото производство на шистов петрол в САЩ продължава да намалява ефекта от усилията за ограничаване на доставките в световен мащаб.

Мрачните прогнози за световната икономика и за растежа в търсенето на петрол също оказват ефект върху цените на фона на ескалиралия търговски спор между САЩ и Китай.

„Бързата реакция от страна на Саудитска Арабия вероятно ще стабилизира цените на петрола, но цената на петрола вероятно няма да се покачи много над 60 долара за барел, докато няма доказателства за напредък в търговските преговори между САЩ и Китай“, коментира Стефан Инес, управляващ партньор във VM Markets.

Китайската централна банка понижи курса на юана за девети пореден ден до ново 11-годишно дъно. По-ниските котировки на юана повишават цената на петрола, а Китай е най-големият вносител на суров петрол в света.

На стоковите пазари златото поскъпва с 1,16% до 1534,80 долара за тройунция, достигайки най-високите си нива от повече от шест години. Това се дължи на протестите в Хонконг и срива на аржентинската валута на фона на опасенията за забавяне на световната икономика, като инвеститорите бяха провокирани да се отдалечат от по-рисковите активи. 

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,17% до 97,55 пункта. Доларът остана стабилен спрямо йената на ниво от 105,3 йени за долар. Австралийският долар поскъпна с 0,04% спрямо американския до 0,6755 долара.

*Информацията е актуална към 9:31 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още