Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролът поскъпва с около 5 на сто заради резкия спад на американските запаси

Брент се търгува срещу 66,74 долара за барел

Петролът поскъпва с около 5 на сто заради резкия спад на американските запаси

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролните цени нарастват с около 5% на фона на новините за резкия спад на американските запаси за миналата седмица, съобщава Bloomberg.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 4,82 на сто до 66,74 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate прибавят 5,15% към стойността си до 63,28 долара за барел.

Средната цена на кошницата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) достига 61,87 долара за барел.

Междувременно Администрацията за енергийна информация на САЩ отчете изненадващ спад с 5,9 млн. барела на седмични петролни складови запаси при очаквания за по-умерен спад с 2,7 млн. барела.

В последния си месечен доклад Международната агенция по енергетика (МАЕ) повиши прогнозата си за търсенето на петрол в световен план с 230 000 барела на ден за 2021 г. и вече очаква повишение на потреблението с 5,7 млн. барела на ден спрямо 2020 г. до общо 96,7 млн. барела на ден.

ОПЕК също подобри прогнозата си за световното търсене на петрол през тази година. Сега групата очаква то да нарасне с 5,95 милиона барела на ден през 2021 г., което е със 70 хил. барела повече спрямо предходната прогноза от миналия месец.

„Продължаващите неуспехи при ваксините и заразените в световен мащаб, които наближават пика от януари, вероятно ще бъдат ограничение за поскъпването на суровия петрол в краткосрочен план. В същото време постоянният оптимизъм относно възстановяването в САЩ и в света изобщо, който е на прага на излизането от кризата с COVID, подкрепя цените“, каза Вандана Хари, енергиен анализатор в Vanda Insights.

Отслабващият щатски долар също „даде лек тласък нагоре през последните дни, но нямаше голям бичи стимул, който да освободи суровия петрол от тесния диапазон на търговия“, посочва още тя.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Петролът компенсира резкия спад от началото на седмицата след тридневен ръст*