IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след нападението на саудитско находище*

Производството на "черно злато" обаче не е било засегнато

11:12 | 19.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишиха в понеделник след нападението през уикенда на саудитско находище на петрол и газ от йеменски сепаратисти, съобщава Ройтерс. Това се случва на фона на продължаващата търговска война между САЩ и Китай, която заедно с последния доклад на ОПЕК за снижени очаквания за търсенето ограничава ръста в цените на петрола.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 1,20% до 55,53 долара за барел. Повишението при сорта Брент е с 1,38% до 59,45 долара за барел.

Още в събота саудитският петролен гигант Aramco подчерта в изявление, че пожарът, засегнал инсталация за втечнен газ, е бил ограничен и вече е овладян. Производството на петрол не е било засегнато.

Междувременно икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу заяви, че търговските представители на САЩ и Китай ще продължат разговорите си в рамките на следващите 10 дни, а след това ще се премина към конкретни преговори, ако тези разговори приключат добре.

Президентът Доналд Тръмп обаче е по-малко оптимистичен, заявявайки, че дори Пекин да е готов да сключи сделка, то той не е. 

Притесненията за наближава рецесия продължават да тежат върху суровините като цяло, дори когато Тръмп и представители на Белия дом отхвърлят опасенията за свиване на икономиката.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обаче намали прогнозата си за растежа на глобалното търсене на петрол през 2019 г. с 40 хил. барела на ден до 1,10 млн. барела на ден и посочи, че ще е налице излишък на пазара през 2020 г.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,36% до 1518,10 долара за тройунция заради засилването на долара и възстановяването на пазара на акции, след като централните банки по света дадоха сигнал, че ще отпуснат повече стимули.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,02% до 98,16 пункта. Доларът остана стабилен спрямо йената на ниво от 106,38 йени. Австралийският долар поскъпна с 0,06% спрямо американския до 0,6783 долара.

*Информацията е актуална към 9:48 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още