Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Природният газ може да последва петрола по пътя към отрицателните цени

Търговците и анализаторите смятат, че Европа ще бъде първият пазар, който вероятно ще се сблъска с отрицателни стойности, последван от САЩ и Азия

Природният газ може да последва петрола по пътя към отрицателните цени

Снимка: Bloomberg L.P.

Сянката на отрицателните цени е надвиснала над енергийните пазари повече от месец след историческия срив на петролните пазари през април.

Макар че суровият петрол успя да се възстанови бързо след сделката, която беше постигната между най-големите производители за ограничаване на пазарното пренасищане, глобалният пазар на природен газ на стойност 600 млрд. долара остава наводнен от излишни количества. Търговците и анализаторите смятат, че най-лошото може би тепърва предстои, тъй като търсенето продължава да спада и капацитетът за съхранение е близо до запълване, което създава идеални условия за отрицателни цени в някои части на света. 

Още по темата

Ситуацията показва колко далеч е световната енергийна индустрия от възстановяването на търсенето от пандемията. За разлика от петролния пазар, при природния газ няма признак за координиран отговор за преодоляване на излишъка, което означава, че цените могат да се сринат дори повече и за по-дълго време от тези на петрола.

„Намираме се на неизследвана територия с ниски нива на търсене и големи запаси“, посочва Гай Смит, ръководител на търговията с газ в шведската компания Vattenfall AB. „В по-кратък срок съществува реален риск да се създадат условия, които да доведат до отрицателни цени в Европа, но само в много кратък срок“, смята той.

Синьото гориво, използвано за генериране на енергия и топлина, както и като суровина за химикали и торове, вече се беше подготвило за една ужасна година, след като меката зима увеличи излишъка. Ситуацията продължава да се влошава, тъй като пандемията допълнително навреди на търсенето, принуждавайки основните купувачи да отхвърлят доставки. Междувременно, продавачите се забавят с ограничаването на производството, докато капацитетът за съхранение е близо до запълване.

Подобно на краткото потапяне на петрола до ценово ниво от минус 40 долара за барел през април, ключовият фактор в случая е липсата на хранилища за усвояване на излишните доставки. Търговците и анализаторите смятат, че Европа ще бъде първият пазар, който вероятно ще се сблъска с отрицателни стойности, последван от САЩ и Азия.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
5
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Сакън, копейките получиха алкохолна недостатъчност с притреперване и невъзможност да контролират мускула в края на стомашно-чревния си тракт...
4
 
3
 
1
преди 1 месец
Да бееее, ще ро раздават без пари, само си носете кофи и бидони!

Още от Суровини
Икономическата несигурност сви цените на петрола*