IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природният газ може да последва петрола по пътя към отрицателните цени

Търговците и анализаторите смятат, че Европа ще бъде първият пазар, който вероятно ще се сблъска с отрицателни стойности, последван от САЩ и Азия

10:40 | 08.06.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки че петролният пазар има широк, макар и крехък съюз на производителите за управление на цените на производството и балансирането, воден от Саудитска Арабия и Русия, на газовия пазар липсва координиран подход, който да реагира, за да се постигне баланс между търсенето и предлагането. 

„Европейският капацитет за съхранение на газ е най-големият риск за световните газови пазари“, смята Едмунд Сиау, анализатор в базираната в Сингапур FGE, който очаква хранилищата в блока да бъдат запълнени до август.

Един определен европейски пазар е поставен пред най-голям риск от отрицателни цени. Пазарът във Великобритания е най-уязвим, като договорите от сегмента „ден напред“ удариха дъно от 0,99 долара за един милион британски топлинни единици.

„Ако Европа се сблъска с отрицателни цени на природния газ, това първо ще се случи във Великобритания“, коментира Адриен Колиньо, старши анализатор в Wood Mackenzie Ltd. Капацитетът за съхранение на Великобритания намаля драстично след затварянето на хранилището на Centrica Plc през 2017 г.

gas2 gas2

Европейските цени биха достигнали по-бързо отрицателни стойности при бързите договори - като в сегментите „в рамките на деня“ или „предходен ден“, посочва Ник Бойс, анализатор в швейцарската компания за търговия с газ Axpo Group.

Той също прогнозира, че най-вероятно газовите пазари в Европа могат да се сблъскат с отрицатели стойности през август.

Отрицателните цени не са нещо непознато за природния газ. Цената на горивото във Великобритания падна под нулата през 2006 г., след като бе открит търговски газопровод за внос на газ от Норвегия. Това „потапяне“ е по-скоро оперативен проблем, отколкото пазарна тенденция, смята Джеймс Хъкстеп от S&P Global Platts.

В САЩ цените на газа, който се добива като страничен продукт при шистовите петролни сондажи, периодично попада на отрицателна територия, главно заради увеличеното производство, което се сблъсква с ограничен транспортен капацитет, най-вече в Западен Тексас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Сакън, копейките получиха алкохолна недостатъчност с притреперване и невъзможност да контролират мускула в края на стомашно-чревния си тракт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Да бееее, ще ро раздават без пари, само си носете кофи и бидони!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още