IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Променените прогнози на ОПЕК повишиха цените на петрола*

От Организацията на страните износители на петрол заявиха, че през следващата година се очаква малък дефицит на петролния пазар

10:24 | 12.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола се повишават в четвъртък, след като оптимизмът на търговците на суровината беше повишен от прогнозата на ОПЕК за дефицит в предлагането през следващата година, информира CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 29 цента или 0,46% до ниво от 64,01 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американският лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 58,89 долара за барел, което е повишение от 13 цента или 0,22%.

От Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) заявиха в сряда, че през следващата година се очаква малък дефицит на петролния пазар. Производителите смятат, че сега пазарът е по-затегнат, отколкото се е смятало по-рано, тъй като растежът в производството на САЩ е започнал да се забавя.

Все пак американските суровинни запаси продължават да нарастват. Запасите от суров петрол са се повишили неочаквано през миналата седмица, прибавяйки над 800 000 барела, в сравнение с прогнозирания спад от 2,8 милиона барела.

Освен новините за баланса между запасите и доставките, инвеститорите също очакват вести относно преговорите между Вашингтон и Пекин за прекратяване на продължителната търговска война и постигане на споразумение преди в сила да влезе нов кръг от американски мита върху вноса от Пекин.

Очаква се президентът на САЩ Доналд Тръмп да обсъди с най-добрите си търговски съветници възможността за отлагане на, насрочените за 15-и декември мита, тъй като не е необходима нова ескалация в напрежението, докато двете страни работят по финализиране на споразумението.

„В краткосрочен план търговията между САЩ и Китай остава основният катализатор и 500-килограмовата горила в стаята“, казва Стивън Инес, главен стратег за азиатските пазари в AxiTrader.

Цената на златото бележи ръст от 0,20% до ниво от 1477,90 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:37 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още