IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пшеницата се задържа около най-високите си цени в историята

Цените се вдигнаха над равнищата от световната продоволствена криза през 2008 г.

12:17 | 08.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на пшеницата се задържат около най-високите си нива в историята, след като задминаха равнищата, последно отбелязани по време на световната продоволствена криза през 2008 г. Трейдърите оценят влиянието на руската война в Украйна, която отряза един от големите доставчици на зърно в света, предава Bloomberg.

Фючърсите в Чикаго поевтиняха със 7,1% до 12,02 долара за бушел (35 литра), след като поскъпнаха с 5,4% до 13,63 долара – най-високото си ниво в историята. Те се търгуват на равнище от 13,33 долара в Сингапур. През последните шест дни цените на контрактите се придвижиха отвъд допустимия лимит и търговията за тези дни отвъд тази цена бе спряна. Затова някои инвеститори вероятно са решили да приберат печалбата, когато цените ударят рекорд.

Светът се изправя пред огромен шок в предлагането, тъй като войната на практика спря над една четвърт от световния износ на пшеница.

„Ще има момент, в който този натиск ще спре, цената не може да се вдига непрекъснато“, казва Тобин Гори, земеделски стратег в Commonwealth Bank of Australia. Въпреки това „проблемите, които вдигат цените до много високи нива,... са все още налице и вероятно няма да отминат много бързо“.

Фючърсите поскъпнат по-бързо и от кешовия пазар в САЩ, където някои купувачи се въздържат от високите цени. В същото време има опасения около състоянието на посевите от пшеница в Китай и САЩ.

От полетата до обработващите заводи и пристанищата руската инвазия предизвика застой в селското стопанство на Русия. Засаждането и прибирането на реколтата тази година са под заплаха, тъй като има недостиг на семена и торове, а земеделците воюват само седмици, преди да започне работата по полетата.

Търговията с Русия също бе задушена от войната и санкциите от САЩ и Европа. Украйна и Русия не само осигуряват над четвърт от световните товари на пшеница, но са и водещ доставчик на царевица, ечемик и слънчогледово олио. Царевицата се търгува близо до най-високите си нива от 2012 г., а соевото и палмовото масло удариха нови рекорди.

Хранителна инфлация

Световните разходи за храна вече удрят рекорди, а поскъпването на зърното и олиото за готвене от руската инвазия насам само ще вдига цените им още, тласкайки все повече хора към глад и увеличавайки държавните разходи за хранителни субсидии.

Скокът в цените предизвика опасения за продоволствената сигурност и върна спомени от над десетилетие, когато ценовите скокове предизвикаха хранителни бунтове в над 30 страни, включително в Африка и Близкия изток, и допринесоха за политическите борби и въстания в Арабската пролет.

Както пшеницата, така и оризът през първата половина на 2008 г. скочиха до тогавашни рекорди. Тази година, макар че цената на пшеницата се изстреля нагоре, оризът не поскъпва особено и е близо само до най-високите си цени от май 2020 г. Това ще помогне на потребителите в Азия, където оризът често е по-популярен от пшеницата.

Несубсидираните цени на хляба се вдигат в Египет – един от най-големите вносители на пшеница в света. Правителството обмисля да увеличи разходите за субсидиран хляб, който се консумира от милиони граждани.

Правителствата в цял свят предприемат стъпки да защитят хранителните доставки. Сърбия ще започне да ограничава износа на пшеница, а Унгария забранява износа на зърно. Аржентина, Турция и Индонезия също предприеха стъпки да увеличат контрола над местните продукти. Китай – най-големият вносител на царевица и соя и един от най-големите купувачи на пшеница в света, също търси начини да гарантира основни доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още