Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Русия губи интерес към златото

Страната купи 149 тона от благородния метал за периода януари - ноември 2019 г., което е с 44% по-малко от предходната година

Русия губи интерес към златото

Снимка: Архив Ройтерс

Русия – най-големият купувач на злато в света, губи интереса си към благородния метал.

Само за последните пет години централната банка на страната похарчи приблизително 40 млрд. долара за злато. Тя купи и 149 тона от благородния метал за периода януари - ноември 2019 г., което обаче е с 44% по-малко от предходната година. Годишните покупки се очаква да бъдат най-ниските от шест години насам.

Още по темата

Според анализатори Руската централна банка е достигнала максимума на пропорцията на злато, която иска да притежава в своя резерв. Те също така посочват, че рисковете от американските санкции и необходимостта от буфер срещу икономическите сътресения намаляват, като темите за анексирането на Крим, намесата в американските избори и отравянето на бивш руски шпионин във Великобритания постепенно изчезват от общественото внимание.

За да сме точни, дори и при по-ниските нива Русия все пак продължава да купува много злато и остава един от най-големите купувачи в света. Страната притежава 2 262 тона от благородния метал на обща стойност 106 млрд. долара, като част от тях се съхраняват в централната банка в Москва.

Покупките на злато от Русия през последните години се превърна в един от основните стълбове на подкрепа за страната, стабилизирайки пазара, след като инвеститорите се отказаха от активите убежища и се насочиха към по-рискови и по-доходоносни активи. Сега обаче въпросът е дали решението на Русия да натисне спирачките на покупките ще се отрази на световното търсене и на цените, или купувачи ще дойдат от другаде.

Малко след встъпването си в длъжност за четвърти мандат като президент през 2018 г. Путин заяви, че Русия иска да се откъсне от зависимостта от долара и да диврсифицира активите си, за да стимулира „икономическия си суверенитет“. Страната увеличи притежанията си от злато пет пъти от 2007 г. насам и сега благородният метал съставлява около 20% от общите резерви на страната – най-много от 2000 г. насам.

Все още има голям инвеститорски апетит за „златни“ финансови продукти, като се има предвид геополитическото положение и притесненията за икономическия растеж, което трябва да компенсира намаленото търсене от Русия, посочва Оле Хансен, рководител на звеното за стокови стратегии към Saxo Bank A/S.

Забавянето на покупките означава промяна и за руските производители и банки, които продават благородния метал в чужбина. Износът на злато през изминалата година е възлизал на 100,5 тона спрямо 16 тона през 2018 г., показват данни.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
1
 
4
 
16
Otka4eni reformatori до: Стоян Петров
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Да бе... понеже само руснаците имат шпиони и шпионират. Американците, Сърбите, Турците, Гърците нямат... Сигурно и ние нямаме в Македония, макар че както се се отътили на американците сигурно вече нямаме. Че ори и Македонците имат агенти и шпиони у нас... Ама ние се учудваме, че имало руснациКолко тъ,п трябва да си мислиш, че само руснаци били шпионите.. Руснаците винаги са имали и имат агентура в нас, които събират съответната им необходима информация. Американците правят абсолютно същото.... Ех, ама тука в този сайт наистина сте ми забавни колко деби,ли сте се събрали...
П.С. И между другото американците изобщо не се месят във вътрешните ни работи, нали...
16
 
4
 
15
Dr. Vatnikov до: многодобре
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Такива, като теб НЕ желаят независимост, а зависимост от ватенките. Поне си го кажи.
5
 
13
 
14
многодобре до: Стоян Петров
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
...хамериканчетата скоро няма да си правят труда да привикват този или онзи от правителството или от прокуратурата, за да вкара в действие тяхно решение. Така или иначе за бъдещето на България мислят те. До това положение е стигнала нашата независимост!
15
 
7
 
13
Стоян Петров до: многодобре
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Тези неща не се пишат(нагло е), но на теб трябва да ти се обяснят. Колко руски дипломата трябва да изгоним, за да разбереш "кто хозяин дома?".
6
 
13
 
12
многодобре до: Стоян Петров
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
...ако си прав, хамериканските ти дружки нямаше със зъби и нокти да драпат за внимание в Европа и на Балканит. Само със заплахи не става. Скоро и тук ще им припари! Нищо де, нали ти е по-лекичко сега, като си рече приказката. Хайде сега до тоалетната и си лягай!

Още от Суровини
Третата тропическа буря за месеца понижава слабо петролните цени*