IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският добив на петрол губи инерция

Средният дневен добив на суров петрол и кондензати е бил 1,486 млн. тона в периода 1-24 ноември, което е скромно увеличение от 0,49% на месечна основа

18:10 | 27.11.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ръстът на руския добив на петрол се забавя този месец на фона на оставащите без допълнителен капацитет производители в страната. Това може да е основна причина за Москва да не се противопостави на евентуалните планове на ОПЕК за отказ от увеличаването на добива следващия месец.

Средният дневен добив на суров петрол и кондензати е бил 1,486 млн. тона в периода 1-24 ноември, показват данни на руското енергийно министерство, цитирани от Bloomberg. Това се равнява на 10,89 млн. барела на ден.

Това е скромно увеличение от 0,49% на месечна основа и значително под 1% ръст за октомври и 2,8% за септември. Августовското производство намаля, след като „Газпром“ трябваше да ограничи дейността на най-голямата си рафинерия за обработка на кондензати в Западен Сибир заради пожар.

По-рано този месец водещите производители в страната сигнализираха, че добиват гориво при почти запълнен капацитет.

В същото време ОПЕК и съюзници, известни заедно като ОПЕК+, са все по-склонни да се откажат от плановете за увеличение на добива следващата седмица, след като новият авриант на коронавируса предизвика една от най-тежките разпродажби за „черното злато“ от година. За това съобщиха делегати на предстоящата среща, пожелали да останат анонимни.

Групата обмисляше пауза в ръста, след като САЩ и други страни купувачи обявиха, че отпускат количества от стратегическите си резерви в опит да понижат цените. Засега не е ясно дали и Русия подкрепа идеята за отлагане на планираното увеличение от следващия месец.

Досега руските производители увеличаваха добива основно като възстановяват производство от кладенци, затворени през 2022 г. или като увеличават активността на вече опериращи такива. Но за да увеличат количествата от следващата година, те ще трябва да се фокусират върху разработването на нови залежи.

По-рано тази седмица от „Лукойл“ – вторият по големина производител в Русия, съобщиха, че са възстановили производството си на почти 90% от предкризисните нива през първото тримесечие на 2020 г. „Близо сме до пълното оползотворяване на допълнителния капацитет и допълнителен ръст на производството ще бъде подкрепен от допълнително сондиране“, каза вицепрезидентът на „Лукойл“ по финансите Павел Жданов на 24 ноември.

Подобна бе позицията и на „Газпром“ откъдето заявиха миналата седмица, че до края на годината няма да имат свободен капацитет за добив на петрол. От най-големият производител „Роснефт“ пък посочиха, че вече са изразходвали по-рано от очакваното допълнителния си капацитет от 25 хил. тона на ден (около 183 250 барела), наличен към края на второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
А защо путинофобия? Например защото във въглищните мини запушват отворите на измерителните уреди с тиксо и те не отчитат метана. Резултатът - 52 загинали преди 2 дни. Не че джуджани върши тези неща, но всичко се случва под благосклониятму поглед : "На фотографиях, которые сотрудники передали РБК, видно, что превышение наблюдалось в августе и ноябре. По их словам, на выдаваемых в шахте датчиках намеренно сбивали показатели: изнутри устройства проклеивали двусторонним скотчем.Чтобы воздух не поступал туда и он не те данные показывал, которые есть на самом деле. Все это видели, приводит издание слова машиниста Артема Симона."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Русофобия? Това че, някой от находищата са останали с 90% вода и пак се добива ли наричате русофобия? Освобождват ги от данъци и такси и държават не получава нищо. Защо? Това че в Ковиктинското и Чеядинското находище няма да бъде добит нефт за десетки милиарди долари, само за да се продава природен газ на китай, също ли е русофобия? Изпуснеш ли налягането от находището, нефтът не може да се извлече. Фактът че руските компании получават приходи за борсова цена до 42$, а горницата се присвоява от кремълската върхушка за лични цели, мимикрирани като Фонд за национално благоденствие, също ли е русофобия? Аналогичният фонд в Норвегия достигна над 2 трилиона долара, риският си стои празен. Така че не бъркайте пyтинофобията с русофобия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Ivestor bg Трябва да се прекръсти на "Правоверна демократичная правда".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Между другото, сериозно ли вярваш,че Ленчето е видяло зор с материала?Материалчето е скопен превод на статия в Bloomberg, ето го оригинала:https://finance.yahoo.com/news/russian-oil-output-growth-losing-070000995.html А ето я и коректната фраза :Until now, Russian producers have been raising output mainly by restoring production at wells closed in 2020 or increasing flows from operating wells.Ленчето си мислело къде ще я води гаджето довечера и разменило една цифричка, да е жива и здрава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Е да, верно съм си гаден,ама дълбоко се съмнявам да я уволнят.С кой ще я заместят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Gocho
преди 2 години
ех Евлоги ,много си такъв ,един-гаден То момичето писало брисало зор видяло ,да изкара Русия как пропада ,че и било принудено да каже че все пак увеличение на добива има Ти сега да я излагаш така с тия кладенции да разправяш че по заобиколен път иска да ни представи,че Русия има машина на времето Защо я клепаш та Елена ,може да я уволнят зара ди теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
Valentin13
преди 2 години
те си знаят, че всички четат само заглавието и по нещо оттук-оттам и после айде на форума. ти се намери да четеш буква по буква. карай бе, важно да има негативни новини за Русия и вече работат е свършена, парите получени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
абе няма значение бе ... важно е да падне премийката ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
"..Досега руските производители увеличаваха добива основно като възстановяват производство от кладенци, затворени през 2022 г. или като увеличават активността на вече опериращи такива.." ...Яко.Машина на времето явно имат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още