IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са на път да премахнат 40-годишната забрана за износ на петрол?

Доставките за чужбина могат да започнат още през август, посочват запознати с въпроса

10:59 | 25.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ са на път да премахнат 40-годишната забрана за износ на петрол?

Администрацията на Барак Обама разчисти пътя за първия износ на нерафиниран американски петрол в последните над 40 години, позволявайки на енергийните компании да започнат постепенно разширяване на позициите си на международните петролни пазари.

Правителствени решения, до които е достигнал The Wall Street Journal, показаха, че Министерството на търговията на САЩ е издало на Pioneer Natural Resources Со и Enterprise Products Partners LP разрешения за износ на кондензат (ултра лек петрол) за чужбина. След обработка купувачите могат да превърна суровината в бензин, самолетно гориво и дизел.

Доставките могат да започнат още през август, посочиха през изданието хора, запознати с въпроса. За момента не е ясно какъв обем кондензат ще могат да изнасят двете дружества. Новината обаче вероятно ще насърчи и други компании да пожелаят да получат одобрение от правителството.

В свое изявление търговското ведомство на САЩ посочи, че "няма промяна в политиката на износ на суров петрол".

Според правилата, наложени след Арабското петролното ембарго от 1973 г., американските компании могат да изнасят рафинирани горива, като бензин и дизел, но не и петрол, освен при определени обстоятелства, които изискват специален лиценз. Ембаргото изключва единствено съседна Канада.

Законодателите приеха забраната, след като богатите на петрол страни от Близкия Изток наложиха ембарго върху доставките за Запада поради подкрепата му за Израел във Войната от Йом Кипур. Ембаргото повиши четири пъти цените на петрола и доведе до недостиг в САЩ.

След като обаче американския добивен сектор погледна по-смело към шистовите си находища, цените на кондензата спаднаха с над 10 долара под стойността на широко разпространения лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI). В резултат, производителите лобираха агресивно за премахване на забраната за износ, заявявайки, че те биха могли да разширят значително приходите си от търговия на международните пазари.

В продължение на месеци висши представители на администрацията на Обама изразяваха готовност да премахнат ограниченията за износ. Смекчената позиция провокира опозиция в Конгреса, където някои сенатори изразиха мнение, че американците ще се възползват от по-ниските цени на горивата, ако правителството задържи дългогодишната забрана за износ.

Повече по темата може да видите в разговора на Делян Петришки от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още