IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката на ОПЕК подкрепи цените на петрола

Вчера ОПЕК и другите страни производителки се договориха да удължат квотната си сделка, за да сложат край на трайния излишък в глобалните доставки

10:12 | 01.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фючърсите върху петрола се повишават в петък, след като ОПЕК и другите страни производителки се договориха да удължат квотната си сделка, за да сложат край на трайния излишък в глобалните доставки, предава Ройтерс.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и страни извън картела, водени от Русия, в четвъртък се договориха да запазят производствените си квоти до края на 2018 г., като в същото време сигнализираха за възможност за прекратяване на сделката, ако пазарът прегрее.

Фючърсите върху петрола сорт Брент поскъпват с 39 цента, или с 0,62%, до 63,02 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI с - 26 цента, или с 0,45%, до 57,66 долара за барел към 9:50 ч. българско време.

Анализаторите по-рано заявиха, че деветмесечното удължаване на сделката вече е отразено в цените. През ноември Брентът поскъпна с около 3,6%, а WTI - с около 5,6%, след като трейдърите повишиха цените в очакване на удължаване на сделката.

Цените на петрола вероятно ще се задържат около сегашните нива до следващия юни, когато резервите ще бъдат оптимизирани чрез продължаващите производствени квоти, но пазарът вероятно ще се затегне след това“, коментира Кийоши Хома, директор на Idemitsu Kosan.

Сделката сви производството с 1,8 млн. барела на ден с цел да преодолее свръхпредлагането и да подкрепи цените.

Нарастващият добив в САЩ обаче помогна за засилването на спада в цените, започнал през 2014 г., а шистовите сондажи се засилват с увеличаването на цените, подкопавайки усилията на страните от и извън ОПЕК.

Производството на петрол в САЩ е ударило нов рекорд миналата седмица от 9,68 млн. барела на ден, сочат държавни данни, представени тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още