IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Среброто ли е по-добрият избор от златото?

Като цяло дългосрочната средна стойност на съотношението злато-сребро е малко над 60, но днес параметърът е над 80

15:53 | 07.09.19 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Търговска война, Brexit, икономическите притеснения - различни причини дадоха тласък на цената на златото през последните месеци. Но това, което често почти не се забелязва: цената на среброто също се повиши в същото време. С цена от над 18 долара за унция белият благороден метал сега се търгува на най-високото си ниво от няколко години. Има и индикации, че среброто може да се представи още по-добре през следващите седмици и месеци – и при всички случаи по-добре от златото.

Поглед към статистиката показва: дори през последните седмици цената на среброто се повиши с по-бързи темпове, отколкото тази на златото. Така от началото на годината и двата ценни метала са поскъпнали с около 20 процента. Ако гледаме само периода от края на юни тази година обаче, среброто е натрупало почти 20 процента ръст, докато краткосрочната печалба за златото е само 7 до 8 процента.

С това се доказва и една стара притча за благородните метали: увеличението на цените често е очевидно първо на пазара на злато. Едва с известно закъснение цената на среброто също се увеличава, но не рядко - с по-бързи темпове.

Моделът може да бъде добре проследен в рамките на така нареченото съотношение злато-сребро (Gold-Silber-Ratio). Този ключов за специалистите параметър показва връзката между цената на златото и цената на среброто и се определя чрез просто разделяне на цената на златото на цената на среброто.

Като цяло дългосрочната средна стойност на съотношението злато-сребро е малко над 60. Често пазарните наблюдатели твърдят, че това е стойност, към която индексът ще се върне рано или късно (въпреки че едва ли го има логична или разумна обосновка за това).

Сигурното обаче е, че стойностите на съотношението отвъд 80 се смятат за сравнително високи и в миналото бяха случайни и доста редки. И още нещо важно: Много често, когато стойността на съотношението се повиши над 80, то отново се срива. Причината за това обикновено е, че при изчисляването на съотношението имаме цена на среброто, която  се повишава по-бързо от тази на златото. Иначе казано: Среброто може да превъзхожда златото многократно в тези фази.

Пазарната история предоставя редица примери за това. Както съобщава Мanager magazin.  съотношението злато-сребро надхвърля 80 през близката история през годините 1995 г., 2003 г., 2008 г. и 2016 г. - и всеки път среброто надминава представянето на златото.

От 1995 г. до началото на 1998 г. например златото поевтинява с 24 процента, докато цената на среброто е нараснала с 36 процента. Между 2008 и 2011 г. разминаването е още по-драстично: повишение на цената на златото с цели 105 процента се компенсира от подобно увеличение на цената на среброто с не по-малко от 407 процента. Дори след пика на съотношението злато-сребро през пролетта на 2016 г. среброто се представи забележимо по-добре от златото – в продължение на няколко месеца.

Всичко това може да представлява важни насоки за инвеститорите – в настоящата ситуация на пазара на благородни метали. Защото и днес съотношението злато-сребро се повиши отново над 80-те. Наскоро индексът беше дори над 90 и следователно на ниво, което не беше достигнато преди началото на 90-те години. През последните дни обаче стойността отново се понижи - докато цената на среброто се покачи преди това по-бързо от цената на златото, както в гореспоменатите периоди.

Е, ще продължи ли среброто да се представя по-добре от златото в следващите няколко месеца? Пазарните експерти смятат, че това е възможно. „Цената на среброто наскоро се разви по-добре от цената на златото“, казва Александър Цумпфе, дилър във фирмата за благородни метали Heraeus, цитиран от Maganer Magazin. „Въпреки че е трудно да си представим, че цената на среброто ще поддържа сегашните темпове, вероятно краят на това движение все още не е достигнат“.

„В миналото котировките над границата от 80-те пункта често бяха надежден индикатор за обръщане на тенденцията при развитието на цената на среброто“, казва Робърт Хартман, ръководител на базирания в Мюнхен търговец на ценни метали Pro Aurum. „Подобно развитие се очертава и сега".

Индикация в тази посока могат да дадат и данните за бизнеса на компанията: Според Хартман продажбите на физическо сребро в Pro Aurum през юли и август 2019 г. са били с около 40 процента по-високи в сравнение със същия период на предходната година.

Експертът по благородните метали обаче изтъква, че купувачите на сребро трябва да имат по-дълъг инвестиционен хоризонт от, да речем, пет до седем години. „Нещата често се развиват по различен начин със среброто“, казва Хартман. „Тъй като голяма част от физическото сребро се използва в индустрията, то преживява силни икономически цикли. Ако е налице понижаване на икономическото доверие, например заради опасенията от търговската война и загрижеността за много международни конфликти, това бързо може да доведе до спад в търсенето на сребро".

Фондмениджърът и експерт по благородните метали Мартин Зийгел също е оптимист за среброто. „Ако бичи пазарът на пазарите на благородни метали продължи, цената на среброто отново ще засенчи цената на златото", казва той. След това съотношението според него трябва да „спадне значително".

Обосновката на Зийгел: среброто било в тясна корелация със златото, което може да се обясни с поведението на инвеститорите при покупка. „Много инвеститори купуват и двата метала“, казва той. „Златото се предпочита в съотношение около 3 до 1 спрямо среброто, но съотношението на годишното ново производство по стойност е около 10 към 1“: В резултат на това при бум на скъпоценните метали пазарът на сребро ще бъде много по-тесен от пазара на злато, твърди експертаът. Освен това промишленото производство консумира голяма част от среброто, подчертава Зийгел.

Последното обаче, по-специално, би могло да представлява риск и за пазара на сребро - особено предвид забавянето на икономиката. Например Джони Тевес, анализаторка в швейцарската банка UBS, счита за възможно по-нататъшно купуване на сребро от инвеститори, които са пропуснали навременното влизане в златото. Фундаменталната ситуация на пазара на сребро обаче изглежда все по-деликатна, каза Тевес в неотдавнашен доклад. Това ще направи пазара уязвим, пише тя.

Последният обаче, по-специално, би могъл да представлява риск и за пазара на сребро - особено предвид забавянето на икономиката. Например Джони Тевес, анализатор в швейцарската банка UBS, счита за по-нататъшно купуване на сребро от инвеститори, които са пропуснали навременното влизане в златния куршум. Основната ситуация на пазара на сребро обаче изглежда все по-деликатна, каза Тевес в неотдавнашен доклад. Това ще направи пазара уязвим, пише тя.

Освен това, според нея, в момента големи количества сребро са в обращение, както се вижда и от наличието на  високи запаси на стоковата борса Comex. Заключението на Тевес е, че макар по принцип да има допълнителен потенциал за повишаване на цената на среброто, купувачите трябва да бъдат подготвени за по-голяма волатилност, отколкото при златото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 0 rate down comment 0
mariata
преди 4 години
Затова и вероятно съотношението сребро-злата няма повече да се върне в 1 към 16. Въпреки това аз също съм на мнение, че потенциалът в среброто тепърва предстои да се изяви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
mariata
преди 4 години
Пропорционално добивът на сребро спрямо злато се е увеличил драстично, както и себестойността на добив на сребро е сигурно 100 пъти по-евтина спрямо тази на златото. На среброто за добив на унция са нужни 5-6 долара, а за златото - над 800. Освен това банките приемат злато, а не сребро в резервите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 0
mariata
преди 4 години
В БНБ продават банкнота от 100 лв, която освен по серийния си номер, по нищо друго не се отличава от останалите за 101 лв без ДДС и за да я купиш плащаш ДДС, т.е. става над 120 лв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 2
hazard
преди 4 години
Изглежда балоните стигнаха и до благородните метали.Акции, имоти (криптото не го броя за серозен инвестмент).Е, време е евреите да спретнат криза, война, банков банкрут.......и да си напазаруват евтино от всичко ПАК.Бъфет има 118 млрд кеш и нищо не купува, даже и злато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
Тук си прав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 10 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Възходящия тренд при жълтото действително изпитва умора от последното стръмно катерене, за това е редно да си почине в страни. Но е рано да се очаква да се срине. Ако ФЕД агресивно свали лихвите в средата на месеца, а преговирите с жъл.тите се закучат, ако новите Ирански центрофуги работят бързо и качествено, на златото може да му се наложи да сложи още 100 долара в чувалчето си. Данните на заетостта в САЩ бяха под очакваното, ако още някоя лоша новина изкочи ето още 50 долара в кошничката. Като гледам SP500 как се люшка надолу-нагоре ту голям риск апетит, ту бягство към тихи води показва, че играчите са доста изнервени. До края на годината го виждам жълтото в диапазон 1400-1650 в зависимост от фундамента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
Дори ако не ме лъже окото процеса по спадане вече започна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
Относно сайтовете които съм дал, то аз съм поръчвал сребро от всичките тук в БГ и никога не съм имал ДДС на нищо. Дори и на транспорта защото ДДС-то на транспорта ми е включен в Германия (19%). Пратките от ЕС никога не ходят на митница. Каквото виждаш на сайтовете това плащаш. Радвам се,че скоро БГ банките ще бъдат прецакани със СЕПА защото супер много наглеят ! Те вероятно сега ще вдигнат вътрешните трансфери на по 3-4 лв. но така са нещата когато има монопол.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 5
Solar Power
преди 4 години
You will only be charged VAT if you later request delivery of your investmentИдеята на този сайт е да не си караш насам натам излишно среброто и да плащаш ДДС. Точно този сайт ако не се лъжа предлагаше cold storage. Купуваш си 100 кила сребро. Държиш си го там. Нямаш ДДС (ако не го изискаш тук), но винаги може да си го продадеш и то много бързо, защото ако го изпратиш от тук и то докато стигне цената на борсата може да се е сринала. Точно затова и Германия НЕ държи и НЕ иска всичкото си злато в Германия ! Договорът който я задължаваше да държи златото извън Германия изтече отдавна. Големите борси за злато са New York / London. Ако искаш да купиш и продадеш бързо трябва да си сторнеш златото близко :)Относно темата аз очаквам срив на златото и среброто много скоро. А когато САЩ/Китай се договорят ще тръгне стремително надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Възможно е, може да пробвам. По принцип за вен няма логика да си купиш сребърни монети, които са официално признати за платежно средство и да ти слагат 20 процента ДДС върху тях. Ама то колко неща няма логика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още