IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стачка в Норвегия може да свие производството на газ в страната с 25%

Производството на петрол пък може да намалее с 15%

16:55 | 05.07.22 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централта на Equinor в Осло. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Централта на Equinor в Осло. Снимка: Bloomberg

Норвежки работници в крайбрежната петролна и газова индустрия започнаха стачка заради заплащането във вторник – първия ден от планираните действия на индустрията, които могат да намалят производството на газ на страната с почти една четвърт и да засилят недостига на доставки след началото на войната в Украйна.

Почти 15% от производството на петрол в Норвегия може също да бъде свито до събота, сочат изчисления на Ройтерс, базирани на плановете на профсъюзни членове постепенно да засилят действията си през следващите дни.

Има сериозно търсене на петрол и газ от Норвегия – втория по големина доставчик на енергоизточници за Европа след Русия, тъй като се смята, че страната е надежден и предвидим доставчик, особено, след като предстои „Северен поток 1“ да бъде спрян от 11 юли за 10 дни.

Цените на едро на газ във Великобритания за доставка с ден напред скочиха с почти 16%, макар че цените на петрола сорт Брент спадат, тъй като опасенията за световна рецесия надделяват над опасенията за прекъсване на доставките, включително стачката в Норвегия.

Тристепенна ескалация

Норвежкото министерство на труда потвърди, че следи спора отблизо. Правителството може да се намеси и да спре всяка стачка при изключителни обстоятелства.

Профсъюзният лидер Ингвартсен заяви, че ескалацията не цели да притисне правителството да се намеси и да наложи споразумение, добавяйки, че не е бил в контакт с правителството.

„Нашата цел е работодателите да се ангажират с нас и да се вслушат в служителите си“, казва той.

Във вторник производството на газ и петрол ще бъде намалено с 89 хил. барела петролен еквивалент на ден, като делът на газа е 27,5 хил. барела петролен еквивалент на ден, заяви норвежката петролна и газова компания Equinor.

В сряда стачката ще увеличи съкращенията на газа до общо 292 хил. барела петролен еквивалент на ден, или 13% от производството, заявиха от Equinor и работодателската организация Norwegian Oil and Gas (NOG).

Производството на петрол ще бъде намалено със 130 хил. барела от сряда, допълниха те. Това се равнява на около 6,5% от норвежкото производство на петрол, сочат изчисления на Ройтерс.

Допълнителна планирана ескалация до събота може да свие производството на газ в страната с почти четвърт, а на петрол – с около 15%, показват още изчисленията на Ройтерс.

NOG засега не е анализирала напълно последствията от ескалацията, планирана за събота, заяви говорител на лобистката група във вторник, добавяйки, че е възможно още полета да бъдат засегнати.

Последствията от тази ескалация още не са ясни“, добавя Equinor.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Забравих да допълня :) Аз моят проблем съм си го решил преди 7-8 години и съм офгрид :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Американският суров петрол поевтинява под 100 долара за пръв път от 11 май* :) Още ще слизат ... газ и петрол са БИТА карта до 10 години. Колкото цената отива по нагоре толкова срока намаля. Като скачени съдове са :) Ако цената падне здраво срока може да отиде и на 20 години и повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Зелков, къде си, Зелков?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още