IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете около новия COVID щам от Африка тласкат надолу петролните цени*

Инвеститорите преценяват каква ще бъде съответната реакция на ОПЕК+ по отношение на освободените стратегически резерви от страна на развитите икономики

10:01 | 26.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поевтинява с около 3% на фона на ръста в броя на новозаразените с коронавирус и предупреждението на Световната здравна организация (СЗО) за наличието на нов COVID щам в Южна Африка. Ситуацията може отново да помрачи перспективите за търсенето на енергия преди срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници през следващата седмица, съобщава Bloomberg.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 2,7% до 80 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиняват с 3,36% до 75,76 долара за барел.

Случаите на заразени с коронавирус се увеличават в Европа и САЩ, докато британските власти временно ще забранят полетите от някои страни от Южна Африка и ще поставят пътниците под карантина заради опасения за огнища от новия щам.

петрол1 петрол1

„Новият вариант на Covid-19, открит в Южна Африка, включи много аларми“, казва Вандана Хари, основателка на Vanda Insights. „Очаквам ОПЕК+ да запази курса на своята стратегия за разхлабване на ограниченията в добива, но ако новият вариант се очертае като основен проблем през следващите дни, в крайна сметка картелът може да спре месечните увеличения“, добавя тя.

Представители на широкия алианс ОПЕК+ ще се срещнат на 2 декември, за да обсъдят и при необходимост да коригират производствената политика за януари след безпрецедентния ход на САЩ и други държави да използват стратегическите резерви, за да укротят ръста при петролните цени. Въпреки че делегатите от картела сигнализираха, че може да се наложи да се ограничат доставките, Citigroup Inc. посочва, че намаляването на производствените квоти ще подкопае твърдението на групата за осигуряване на обществено благо чрез стабилизиране на пазарите.

петрол2 петрол2

Алиансът, който взе решение да повишава всеки месец доставките с по 400 000 барела на ден, ще трябва да обсъди започналото освобождаване на националните стратегически резерви на САЩ, Китай, Япония, Южна Корея и Великобритания, което може да доведе до нов излишък на пазара, за който ОПЕК+ предупреждава, че може да се оформи още в началото на 2022 г.

Ако все пак групата реши да забави възстановяването на производството, тя може да бъде обвинена от Международната агенция по енергетика в създаване на „изкуствено затягане“ на пазара.

Способността на ОПЕК да осъществи своите първоначално цели за постепенно възстановяване на производството се сблъсква с проблеми при някои от страните-членки на групата. Картелът е осигурил едва половината от увеличението, което е планирало за октомври, тъй като африканските държави - особено Ангола и Нигерия – изпитват проблеми със загуби при производството.

*Информацията е актуална към 09:20 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още