Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Студена зима може да доведе до енергийни блокади в Европа

Газохранилищата в Европа са пълни на около 77%, доста под обичайното ниво през този период от годината

Студена зима може да доведе до енергийни блокади в Европа

Снимка: Bloomberg LP

Европа се насочва към зимата, изправена пред безпрецедентен недостиг на енергия, и политиците опитват да решат как да предотвратят риска гражданите им да останат на студено, пише Bloomberg.

Ако недостигът се задълбочи, европейските правителства може да прибегнат до ограничаване на продажбите на природен газ и енергия за другите региони. При още по-краен сценарий може да се стигне до спиране на потоците помежду им, което да доведе до политическа и икономическа криза.

„Ако стане много студено, дори в границите на Европа може да има страни, които да заявят: Имам газ на територията си и ще приема извънредна мярка за безопасност никой да не може да изнася за идните две седмици“, казва Марко Алвера, главен изпълнителен директор на италианската компания за енергийна инфраструктура Snam. „През последните 20 години съм бил заплашван в редица страни. Политическият приоритет е опазването на собствените граждани“, допълва той.

Газохранилищата в Европейския съюз са пълни на около 77%. Това е доста под обичайните нива за този период от годината и прави страните членки особено уязвими, ако зимата е много студена.

Bloomberg обобщава какво може да накара европейските политици да спрат кранчетата и кои страни са най-уязвими.

Има ли правителства, които заплашват с блокиране на износа?

Нито едно правителство в Европа все още не е заявило, че ще спре износа, но рискът това да се случи нараства с повишаването на цените на енергията.

В Норвегия, един от най-големите износители на енергия в Европа, цените са нараснали седемкратно от миналата година насам. Лидерът на Партията на центъра, която скоро може да е част от коалиционно правителство, заяви, че проучва дали е законно да се намалят продажбите за ЕС.

Сърбия може да забрани износа на ток, за да гарантира, че „хората ще имат топли домове“, заяви президентът Александър Вучич този месец. А Франция заплаши да намали електроенергията за британските Нормандски острови на фона на спор за риболовните води.

Повече от веднъж тази зима ирландският енергиен оператор спря интерконектори, пренасящи вятърна енергия за континенталната част на Великобритания. Ирландия заяви, че недостигът ѝ е толкова остър, че може да се стигне до спиране на тока.

Кои са уязвимите страни?

Външните доставки съставляват около 80% от потребявания газ от ЕС, по-голямата част от които идват от Русия, Норвегия и Алжир.

Някои от най-големите икономики в блока са сред най-изложените на риск. Германия внася 90% от необходимия ѝ газ. Страни като Великобритания, Белгия, Испания и Португалия са изправени пред допълнителен проблем с ниския си капацитет за съхраняване на газ, коментира Фабрицио Фарина, анализатор в консултантската компания Verisk Maplecroft.

Континентът има един куп газопроводи и много от тях пресичат редица граници, създавайки множество точки на блокиране. Някои от най-големите са „Ямал“, който преминава от Русия през Беларус и Полша и стига до Германия, и TAG, който пренася руски газ към Австрия и Италия.

Електропреносната мрежа на континента също е все по-взаимосвързана. Това трябваше да позволи обединяване на ресурси и изграждане на интегриран енергиен пазар, но може да направи някои страни уязвими към прекъсвания на електрозахранването.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
0
 
1
 
15
doba до: Стоян Петров
преди 1 месец
Стоян Петров, малко си противоречиш в коментара. Промените в дългосрочните договори са по БГ инициатива, не на Газпром.
1
 
1
 
14
Императорът до: zelka007
преди 1 месец
Зелков - ето истината за трагическият крах на зеленашеската енергия. Що ли ми се струва, че тая зима ще има зеленаши - люляни по стълбовете?https://***.youtube.com/watch?v=Rpm3NiFlC5Y
1
 
2
 
13
Императорът до: Стоян Петров
преди 1 месец
Стоенчик, сульо - несериозната фирма си изпълнява договорите... дори с тия, дето я оплюват. Газпром няма да остави на студено руснаците, за да спасява изнежените дирници на водените от обезумели чиновници еврогe-йтаци. А това че ти всяка нощ сънуваш Вова Путин как те дебне изотзад, си е лично твой медицински проблем.
0
 
4
 
12
Mavi Goz до: zelka007
преди 1 месец
Да, това ви чака - ще произвеждате с оня отдолу естествени торове на воля, и газове ще произвеждате. Само да има какво да ядете . . . ;) :lol: Продължавайте да се правите на много умни и да се дървите на руснаците и на китайците и ще се научите да правите много неща, които не се правят в интернет . . . ;) :lol:
4
 
2
 
11
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Тъй ли, пък аз не знаех. Ами нали в момента действа дългосрочен договор, но Бойко Борисов промени формулата за изчисляване на цената. Ами нали съгласно дългосрочен договор газпром ни дължеше такси за Трансбалканския поток над 2 000 000 000 лева до 2030 г, независимо дали транзитира по него или не. Бойко Бориссов изтри тези 2 000 000 000 лева. Нали имахме дългосрочен договор с фиксирана цена с газпром и Р.овч. го прекрати 4 години преди изтичането му, като по този начин изгубихме други над 2 000 000 000 лева. Сергей Станишев ги изгуби. Та извода е един - дългосрочните договори се спазват, само когато са изгодни на газпром. путин иска да ни принуди задължително да му купуваме газта 15-25 години. Добре, но някой знае ли колко ще харчим след 5? Карбоновите данъци тепърва предстоят.

Още от Суровини
Полша очаква рискове на газовия пазар до одобрението на "Северен поток 2"