IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговското напреженеие и увеличените запаси потопиха цените на петрола*

Цената на международния бенчмарк Брент се понижи до 58,02 долара за барел, a фючърсите на американският лек суров петрол WTI достигнаха 52,47 долара за барел

10:54 | 10.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола поевтиняха в четвъртък поради опасения, че търсенето ще спадне, тъй като инвеститорите не очакват разговорите през тази седмица между САЩ и Китай да помогнат за прекратяване на търговската война между тях, съобщава Ройтерс.

Китай, най-големият вносител на петрол в света, намали очакванията си, че преговорите в четвъртък и петък ще помогнат за прекратяване на 15-месечния търговски спор със САЩ. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да повиши митата за вносни от Китай стоки на стойност от около 250 милиарда долара до 30% от 15 октомври, ако скоро не се появат признаци за напредък в отношенията.

Търговският спор между двете най-големи икономики в света наруши световните вериги за доставки и забави растежа на двете страни, ограничавайки и тяхното потребление на гориво.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижи с 18 цента, или с 0,33%, до 58,02 долара за барел. От своя страна фючърсите върху американския лек суров петрол WTI достигнаха 52,47 долара за барел, което е поножение от 17 цента или 0,32%.

Цените също бяха повлияни от доклад за нарастващите запасите в Съединените щати, които в момента са и най-големият производител на петрол в света.

В сряда от Администрацията за енергийна информация (EIA) съобщиха, че запасите на САЩ от суров петрол са нараснали с 2,9 милиона барела през миналата седмица. Това увеличение е повече от двойно на очакванията на анализаторите за ръст от 1,4 милиона барела.

Освен това Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) тихомълком коригира своето споразумение за производство, за да позволи на Нигерия да увеличи продукцията си от 1,685 милиона барела на ден до 1,774 милиона барела на ден, като по този начин добави повече към предлагането.

Венецуела, друг член на ОПЕК, също ще увеличи износа си въпреки американските икономически санкции, които ограничиха доставките от страната.

Индийската рафинерия Reliance Industries планира да започне да зарежда венецуелската суровина след четиримесечна пауза, което е още един знак за разширяване на предлагането на суров петрол на пазара.

*Информацията е актуална към 9:50 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още